Συρεγγέλα στο DNews: Έρχονται οι νταντάδες της γειτονιάς για παιδιά μέχρι 2,5 ετών

Συρεγγέλα στο DNews: Έρχονται οι νταντάδες της γειτονιάς για παιδιά μέχρι 2,5 ετών

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα μιλά στο Dnews.

Νέους κανόνες για την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, άδεια πατρότητας για τους νέους πατεράδες και νταντάδες της γειτονιάς για παιδιά μέχρι 2,5 ετών προωθεί το υπουργείο Εργασίας όπως μας αναλύει σε συνέντευξη της η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

1. Έρχεται το εργασιακό σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει αλλαγές στις γονικές άδειες των πατέρων. Θέλετε να μας αναλύσετε αυτές τις αλλαγές;

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί μέτρα στήριξης των γονέων για την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Ο νέος εργασιακός νόμος θα προβλέπει και άδεια πατρότητας με αποδοχές στους νέους μπαμπάδες, που σήμερα έχουν μόλις 2 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Επίσης, με τον νέο εργασιακό νόμο θα αυξηθεί η γονική άδεια ανατροφής, την οποία θα μπορούν να πάρουν και οι δύο γονείς. Κάθε εργαζόμενος γονέας θα έχει δικαίωμα στη γονική άδεια. Δηλαδή, η γονική άδεια θα αφορά και τους δύο γονείς και δεν θα επηρεάζει τις άδειες που ήδη υπάρχουν.

2. Ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, για κακοποίηση κ.α. Τι αριθμό καταγγελιών είχατε το 2020; Και μετά την καταγγελία τι γίνεται κυρία Συρεγγέλα; Ποια διαδικασία ακολουθείται; Γιατί πολλά θύματα φοβούνται το μετά.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν περιστατικά βίας που έχουν βιώσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι η γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα, δέχθηκε την προηγούμενη χρονιά περισσότερες από 6 χιλιάδες κλήσεις για περιστατικά βίας. Στη γραμμή κάλεσαν γυναίκες – θύματα βίας αλλά και τρίτα πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον των γυναικών.

Με τη γραμμή SOS επικοινώνησαν γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι για να ζητήσουν συμβουλές από τους ειδικούς της γραμμής για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα βίας.

Ωστόσο, ο αριθμός των περιστατικών κακοποίησης γυναικών που φθάνουν στη Δικαιοσύνη είναι μικρός. Εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών φοβάται να καταγγείλει τη βίαιη συμπεριφορά που έχει βιώσει ή βιώνει, γιατί δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά. Εμείς, θέλουμε να ενθαρρύνουμε αυτές τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν και να τους στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να τις βοηθήσουμε να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους.

Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) είναι έτοιμες να στηρίξουν τις γυναίκες – θύματα βίας, οι οποίες μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμμή SOS 15900, τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 20 ξενώνες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί είναι στο πλευρό των θυμάτων, ενώ στα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχεται και νομική συμβουλευτική.
Παράλληλα η ΓΓΔΟΠΙΦ για να στηρίξει τις γυναίκες προχωράει, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, σε δράσεις στήριξης των άνεργων γυναικών – θυμάτων βίας.

3. Πιστεύετε ότι το θεσμικό πλαίσιο για την κακοποίηση, όποιου είδους, χρειάζεται παρεμβάσεις;

Το νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας υπάρχει και έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στη χώρα μας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο να γίνει ευρέως γνωστό και τα θύματα βίας να μάθουν τα δικαιώματά τους. Αυτός είναι ο στόχος των ενημερωτικών δράσεων που προωθούν η σημερινή κυβέρνηση και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Αξίζει, δε, να τονιστεί ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει το προσεχές διάστημα προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Η Σύμβαση αυτή καθορίζει τα πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και στοχεύει στην προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος.

4. Είστε υπεύθυνη για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και της Οικογένειας. Καταβάλλεται αυτή τη στιγμή επίδομα παιδιού και επίδομα γέννησης για στήριξη της οικογένειας. Μελετάτε άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη της οικογένειας;

Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η δημιουργία συνθηκών οικογενειακής προστασίας και η επίτευξη της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Το υπουργείο Εργασίας ήδη ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων και θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα.

Θέλουμε να υιοθετήσουμε μία αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που θα διευκολύνει τη δημιουργία οικογένειας. Χρειαζόμαστε μία πολιτική ενιαία και συνεκτική που θα έχει αποτελέσματα και βασικό εργαλείο για τη χάραξη της πολιτικής αποτελούν οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στις προτεραιότητές μας είναι η θέσπιση μέτρων που θα βοηθήσουν στην αύξηση της γεννητικότητας και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τις γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν οικογένεια. Οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια» και να συμμετέχουν πλέον ενεργά στην αγορά εργασίας και στα κέντρα διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

5. Είχε ανακοινωθεί μέσα στο 2020 το πρόγραμμα "Νταντάδες της γειτονιάς". Είναι μέσα στα μέτρα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα;

Για να υποστηρίξουμε τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και να διασφαλίσουμε την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, θα ξεκινήσουμε προσεχώς το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς». Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των βρεφών, ενώ η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη.

Να διευκρινίσουμε ότι το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων -κυρίως- γονέων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.

Με το πρόγραμμα αυτό από τη μία θα διευκολύνουμε τις μητέρες να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους καριέρα μετά την απόκτηση του παιδιού τους και από την άλλη θα ενθαρρύνουμε άνεργες, κυρίως, γυναίκες να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως παιδαγωγοί – φύλακες.

 



via Ειδήσεις - - Ειδήσεις https://ift.tt/3pvv4aQ
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη