Αλλαγές στις e-αποδείξεις και στα τεκμήρια λόγω πανδημίας - Τι θα ισχύσει με το αφορολόγητο

Eurokinissi

Το όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις θα παραμείνει και για τα εισοδήματα του 2021.

 

Στο ζήτημα των αποδείξεων και του αφορολόγητου αναφέρθηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε πρωϊνή εκπομπή του MEGA.

«Υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown. Βέβαια, υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπολογίζω αύξηση 8-10% σε σχέση με το τι θα συνεβαίνε χωρίς την πανδημία. Θα μετρήσουμε κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια είναι η μείωση» ανέφερε, τονίζοντας ότι για το περασμένος έτος, θα είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα.

Ακόμα, δήλωσε ότι ενόψει του τρέχοντος φορολογικού έτους «θα δούμε αν θα χρειαστεί αν θα κάνουμε κάποια παρέμβαση στη χρονιά αυτή».

«Τα δημόσια οικονομικά υπέστησαν πολύ σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια της πανδημίας. Δεν έχουμε πλεονάσματα, έχουμε σοβαρά πρωτογενή ελλείματα. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο που βοηθά να διορθωθεί η μεγάλη αδικία της φοροδιαφυγής. Θα είμαστε λογικοί στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2020 προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω, αλλά και την ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός του με e-αποδείξεις.

Τεκμήρια

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει το θέμα των τεκμηρίων. «Αναγκαστικά θα πρέπει να ξανά δούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».

Σε ό,τι αφορά στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «βασικό χαρακτηριστικό για να λάβεις επιστρεπτέα προκαταβολή είναι να παρουσιάζεις μείωση τζίρου. Στον τελευταίο κύκλο, 260.000 επιχειρήσεις, ενώ είχαν αύξηση τζίρου και έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα».

Όπως, πρόσθεσε, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, «μαζί με την κάλυψη ενοικίων, που είναι σημαντικό θέμα, και τις αναστολές, είναι πακέτο που καλύπτει τις ανάγκες, με τον τρόπο που μπορούμε τώρα. Πολύ λιγότερο από ότι κανείς θα ήταν ευχαριστημένος, αλλά είναι μεγάλη η ζημία υφίσταται η οικονομία. Ξεπεράσαμε αρκετά τα 24 δισ. που ήταν ζημιά η περσινή. Προστίθεται ζημιά και θα προστίθεται μέχρι να τελειώσει η πανδημία».



via Ειδήσεις https://ift.tt/3k1Kgvf
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη