Lockdown Αττικής: Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, φόρους, ηλεκτρονικές αποδείξεις και τεκμήρια

Intime

Τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο λεκανοπέδιο όπου παράγεται σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας επιφέρουν νέα πλήγματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

H Αττική μπαίνει από αύριο στις 6 το πρωί σε νέο σκληρό lockdown και τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο λεκανοπέδιο όπου παράγεται σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας επιφέρουν νέα πλήγματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αυτό το νέο Lockdown πρόσθεσε στο μηνιαίο κόστος των περιοριστικών μέτρων άλλα 200-300 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών το κόστος ενός ολικού lockdown είναι 3 δισ. με την στην Αττική και τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές γενικά συγκεντρώνεται το 67% του τζίρου.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων πέραν του τέλους Απριλίου που έχει δοθεί από πέρυσι. Σημείωσε δε ότι η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί εγκαίρως, αφού διαπιστωθεί ποια είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αργότερα και συγκεκριμένα μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθούν, εξάλλου, οι αποφάσεις για ενδεχόμενη μειωμένη προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας και ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ύψος τουλάχιστον 30%

Για τον ΕΝΦΙΑ

Εξαιτίας της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της, πολλά νοικοκυρά φέτος στις δηλώσεις τους θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα, γεγονός που θα τους επιτρέψει να «πιάσουν» το εισοδηματικό όριο που θα τους δώσει το κλειδί για να έχουν πρόσβαση σε ευεργετικές διατάξεις με μειωμένους φόρους, μεταξύ των οποίων και το κούρεμα 50% του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα έχει ήδη ανακοινωθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% καθότι υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας που μπορεί και πρέπει να υπάρξει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μια ακόμα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τέλη κυκλοφορίας

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση στα τέλη κυκλοφορίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα με βάση τους υφιστάμενους κανόνες, καθώς λήγει το δημοσιονομικό έτος.

Υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ύψος τουλάχιστον 30%

Εξετάζεται είτε να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα είτε να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία. Οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020 καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «θα δούμε τις συναλλαγές σε συνδυασμό με την κατανάλωση».

Μείωση ή πάγωμα τεκμηρίων

Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών δεν σχεδιάζονται αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που έφερε σε ορισμένους κλάδους η πανδημία.

 



via Ειδήσεις https://ift.tt/371YoPB
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη