Γιάννης Σαρακιώτης: «Τραγωδία εφάμιλλη του 1965 αναβιώνει το 2021 για τη Βαλαώρα των Αγράφων Ευρυτανίας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

Θίγοντας τα όσα προωθούνται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη μεταβολή της χρήσης 3.205 στρεμμάτων γύρω από το χωριό Βαλαώρα του Δήμου Αγράφων της Π.Ε. Ευρυτανίας και την επικείμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ενέργειας & Περιβάλλοντος ζητώντας ενημέρωση για το τι σκοπεύουν να πράξουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του επίπεδου ζωής των κατοίκων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Επί του θέματος χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αυτοδιοικητικού της περιοχής, οι οποίες και περιέχονται στην ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας που αναφέρουν ότι:

«Μιλάμε για την Τοπική Κοινότητα Βαλαώρας, ένα χωρίο με τη μεγαλύτερη κτηνοτροφία σε όλο το Νομό Ευρυτανίας […] Είναι ένα χωριό το οποίο αποτελείται από 300 περίπου κατοίκους, που αποκλειστικά απασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αγροτιά και τη μελισσοκομία», ενώ τονίζεται ότι: «πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν την οικονομική τους αυτάρκεια να διακυβεύεται».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις των φορέων της περιοχής γνωστοποιείται ότι:

«Υπήρξε μία σύσσωμη προσπάθεια και μία ομόφωνη απόφαση όλων των θεσμικών οργάνων του Δήμου μας, της Δημοτικής Αρχής ομόφωνα, της Περιφέρειας, αλλά και του κ. Βουλευτή. Φαίνεται όμως ότι, υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλο ιδιωτικό ενδιαφέρον να γίνει αυτό το έργο. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μέλλον. Πριν από δύο ημέρες εξεδώθη από τη ΡΑΕ η βεβαίωση παραγωγού, η άδεια κατ’ ουσίαν στις ιδιωτικές εταιρείες […] Αυτή τη στιγμή φαλκιδεύεται και η τοπική οικονομία και η κοινωνική συνοχή…»,

ενώ σε αναφορές για τις πιθανές συνέπειες που θα προκαλέσει ενδεχόμενη εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών δηλώνεται ότι:

«Μιλάμε για καταστροφή, είναι άνθρωποι που έχουν δανεισμό, κτηνοτρόφοι που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες τους και είναι απαράδεκτο να καταστραφεί μία τοπική οικονομία για να ευνοηθούν κάποια ιδιωτικά συμφέροντα»

Τέλος, μέσω της ερώτησής του, ο κ. Σαρακιώτης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να επιδείξουν τον οφειλόμενο σεβασμό σε μία περιοχή όπου έχει πληγεί σημαντικά στο παρελθόν, στις θέσεις του Δήμου και της Περιφέρειας, οι οποίοι με ψηφίσματα έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους, και πρωτίστως προς τους κατοίκους της περιοχής, το 80% των οποίων είναι κάτω των 30 ετών και το εισόδημα τους προέρχεται αποκλειστικά από τη βιολογική κτηνοτροφία.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη