Κατάργηση της αλλαγής ώρας: Τι αποφάσισε η Ευρώπη για το 2021

pexels

Τα ξημερώματα της Κυριακής (τελευταία Κυριακή του Μαρτίου) αλλάζει η ώρα και από τις 03:00 θα γυρίσουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, με τα ρολόγια να δείχνουν 04:00. Η επόμενη αλλαγή ώρας έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021, όπου θα πραγματοποιηθεί η αντίστροφη αλλαγή (τα ρολόγια από 04:00 θα δείξουν 03:00).

Το ζήτημα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας συζητήθηκε ευρέως το τελευταίο διάστημα, με το ευρωκοινοβούλιο να έχει ψηφίσει τον τερματισμό της αλλαγής ώρας από το 2021, με τον κορονοϊό να... αλλάζει τα δεδομένα.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη τα οποία επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Η ψήφος αυτή αποτελεί  τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία, καθώς ακόμα τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε η κάθε χώρα θα πρέπει να έχει επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.

Το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να δοθεί οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως η συζήτηση για το θέμα έχει «παγώσει» καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει κατά πολύ τις προτεραιότητες.

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή της ώρας

Οι επιπτώσεις από την αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αφορά μόνο τον ύπνο μας (και κατ' επέκταση την υγεία μας), αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες, ειδικότερα για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep and Biological Rhythms, οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονίας τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου.

Επιπλέον, μελέτη Σουηδών ερευνητών, η οποία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Όσον αφορά τα... δικά μας, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια είναι οι Έλληνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο (ανεξάρτητα από την αλλαγή της ώρας), με αποτέλεσμα να κοιμούνται λιγότερο από το φυσιολογικό (7-8 ώρες). 

Η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και τη σωματική υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο για υπέρταση, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση κ.ο.κ.

Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας:

  • Πείτε «όχι» στην καφεΐνη, ειδικά απογευματινές ώρες και προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το ασβέστιο του οποίου έχει μυοχαλαρωτική δράση.
  • Ορίστε μια ώρα ύπνου, την οποία θα ακολουθείτε καθημερινά.
  • Μην αφήνετε το φως ανοιχτό.
  • Μην φάτε βαριά πριν κοιμηθείτε, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο, να έχετε φάει κάτι ελαφρύ 1 ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για να εξοικονομήσει ενέργεια στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και μονιμοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996.

Στην ψηφοφορία για την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία και να ζητούν τη διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο.

Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν μικρή (ποσοστό μόλις 0,3%), με το 56% να ψηφίζει πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3w6XIDk
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη