Προς επιστράτευση οι ιδιώτες γιατροί, λήγει το 48ωρο τελεσίγραφο Κικίλια

Προς επιστράτευση οι ιδιώτες γιατροί, λήγει το 48ωρο τελεσίγραφο Κικίλια

Ολοκληρώνεται σήμερα το 48ωρο τελεσίγραφο που έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στους ιδιώτες γιατρούς για να συνδράμουν εθελοντικά στην μάχη κατά του κορονοϊού. Όλα  δείχνουν πως πάμε προς επίταξη. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση όπως τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός σε μια προσπάθεια να ελαττωθεί η ασφυξία στις ΜΕΘ. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες όπως είχε τονίσει η κ.Πελώνη.

«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται κι έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης» είχε δηλώσει ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης και είχε τονίσει ότι πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα, τότε θα αποφασίσει επίταξη των ιδιωτών.

«Σε διαφορετική περίπτωση και αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο αίτημά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών» ήταν η δήλωσή του.

Προς επίταξη

Παρά τις όποιες προσδοκίες του υπουργείου Υγείας, είναι συνολικά 40 οι ιδιώτες γιατροί που έχουν δηλώσει ότι θα πέσουν στη μάχη κατά της Covid-19, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, την Πέμπτη 18/3 τόνισε πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όταν είμαστε σε πόλεμο, όλοι δίνουν τη μάχη. Προσβλέπουμε στην κοινωφελή προσφορά και των ιδιωτών, μετά θα προχωρήσουμε σε ό,τι είναι νόμιμο».

Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Βασίλης Κικίλιας, το σχέδιο εκτακτης ανάγκης περνάει στη δεύτερη πλεόν φάση.

Επιπλέον ανέφερε οτι παραχωρούνται 550 κλίνες του ιδιωτικού τομέα στην Αττική οι οποίες είναι οι εξής:

Πρώτον, 450 Non Covid:

Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Δεύτερον, 100 κλίνες Covid:

Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
Ο Όμιλος Βιοιατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
Προτίθενται δε, άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Παραχωρούνται στο ΕΣΥ και φτάνουμε έτσι από τις 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Πάνω από 200 διακομιδές την ημέρα

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μέσα στον Μάρτιο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ημερήσιες διακομιδές ασθενών με COVID σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Σε ότι αφορά τις διακομιδές των περιστατικών σε όλη την Ελλάδα, μετράμε περίπου 61.000 διακομιδές ασθενών COVID (με ασθενοφόρα) από πέρσι τον Μάρτιο μέχρι την 1η Μαρτίου. 100 από αυτές αεροδιακομίστηκαν κυρίως σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Από την αρχή του φετινού Μαρτίου που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας, έχουμε 7.500 διακομιδές ασθενών με ασθενοφόρα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 3.700 (οι μισές) είναι στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Περισσότεροι, δηλαδή, από 200 συνάνθρωποι μας με COVID-19 κάθε μέρα διακομίζονται με ασθενοφόρα κάθε μέρα σε νοσοκομεία της Αττικής.

Όλες οι υπόλοιπες διακομιδές για NON COVID ασθενείς φτάνουν περίπου τις 500-600.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλα νούμερα. Αν τα συνδυάσουμε με τις εισαγωγές στην Αττική και που κινούνται κατά μέσο όρο στις 140 ανά ημέρα καταλαβαίνουμε ότι είναι μία δύσκολη εξίσωση, Μέχρι στιγμή παρόλο που η κατάσταση είναι δύσκολη, παραμένει διαχειρίσιμη» σχολίασε.

«Το ΕΚΑΒ δεν ευθύνεται για τις λίστες αναμονής σε περιστατικά κορονοϊού ή μη»

Το ΕΚΑΒ πέρα από την ευθύνη για το συντονισμό των απλών κλινών ΜΕΘ έχει την ευθύνη διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ εντατικής θεραπείας τόσο ασθενών COVID όσο και ασθενών NON COVID.

Ο κ. Παπαευσταθίου διευκρίνισε ότι η διακομιδή ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ είναι ιατρική πράξη. Είναι άλλο η διαχείριση της διακομιδής, η οποία γίνεται από το ΕΚΑΒ και άλλο οι ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ. Το τελευταίο είναι ιατρική πράξη.

«Στις περιπτώσεις που, όπως και το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κάποιες λίστες αναμονής σε περιστατικά COVID ή NON COVID , η συντριπτική του πλειοψηφία οφείλεται στη δυνατότητα που έχουν ή δεν έχουν κάποιες ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις τους» ανέφερε.

Τα 2 επίπεδα αντιμετώπισης της COVID-19

Στον τρόπο αντιμετώπισης της COVID-19 αναφέρθηκε στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.

Αυτός κινείται σε 2 επίπεδα όπως είχε γράψει το news4health.gr Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με ασθενοφόρα, τα οποία σε όλη τη χώρα με τη συνδρομή των ελικοπτέρων, των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και του ιπτάμενου προσωπικού του ΕΚΑΒ πραγματοποιούν διακομιδές και αεροδιακομιδές ασθενών προς όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς.

Το 2ο επίπεδο είναι μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, οι οποίες από την περασμένη χρονιά λειτουργούν 24 ωρες το 24ωρο και συντονίζουν όλη την διαχείριση των περαστικών ασθενών COVID σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή 24ωρη επικοινωνία με όλα τα νοσοκομεία, παρακολουθούμε την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων και προβαίνουμε σε διορθωτικές κινήσεις για την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.



via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/30Wyv07
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη