Στα όρια του το ΕΣΥ με 728 διασωληνωμένους - Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Στα όρια του το ΕΣΥ με 728 διασωληνωμένους - Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Τα κρούσματα σήμερα Σάββατο 27/3, ήταν πολύ αυξημένα, καθώς ξεπέρασαν τα 3.100, με την Αττική να είναι «πρωταθλήτρια» για ακόμα μία ημέρα με 1.510 και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 358. Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται, καθώς σήμερα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 728 διασωληνωμένους, την ίδια ώρα που ειδικοί και κυβέρνηση προετοιμάζονται για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 3.133 νέα κρούσματα σε σύνολο 58.158 τεστ, με την θετικότητα τα φτάνει στο 5,38%. Από αυτά τα 1.510 εντοπίζονται στην Αττική, τα 358 στη Θεσσαλονίκη και τα 152 στην Αχαΐα.

Την ίδια ώρα η πίεση στο ΕΣΥ είναι αδιάκοπη καθώς οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονται σε 728, 21 περισσότεροι σε σχέση με χθες, και οι νέοι θάνατοι σε 72.

Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως την εστίαση, το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ σήμερα η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου και μίλησε και για τη σημασία των covid - free νησιών.

Συνεχίζει η πίεση στο ΕΣΥ, διασωληνώνονται 20άρηδες και 30άρηδες (vid)

Η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN ανέφερε ότι η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, καθώς πλέον έχουμε όλο και περισσότερους νεότερους ανθρώπους που κινδυνεύουν και διασωληνώνονται. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης είπε ότι τα self test θα βοηθήσουν την κατάσταση.

«Πίεση υπάρχει στο σύστημα Υγείας. Διασωληνώσαμε προχθές ασθενή, έμεινε μιάμιση μέρα στην κλινική και μετακινήθηκε. Από άποψη στρες και άγχους, η πρώτη περίοδος ήταν πιο δύσκολη, γιατί δεν είχαμε εμβολιαστεί. Η πίεση είναι μεγαλύτερη τώρα γιατί έχουμε και νεότερους ανθρώπους που κινδυνεύουν.

Οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι έχουν δύσπνοια, αν δεν τους βοηθήσουμε δεν θα μπορούν να αναπνέουν και έτσι φτάνουμε στη διασωλήνωση. Υπάρχουν ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται παρά τα φάρμακα και την χορήγηση οξυγόνου.

Παραπάνω βάρος, διαβήτης, υπέρταση, προβλήματα με το θυρεοειδή συνδέονται με βαρύτερη νόσο. Αλλά υπάρχουν και νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα που νοσούν σοβαρά. Έχουμε διασωληνωμένο 20χρονο και 30χρονο, η μέση ηλικία όμως είναι 50χρονοι και 60χρονοι.

Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι αυτός που δεν θα πάει καλά, για αυτό και πρέπει να προσέχουμε», είπε χαρακτηριστικά η κ Μίνα Γκάγκα.

Σταδιακό άνοιγμα αν τηρήσουμε τα μέτρα

Η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι «θα μπορέσουμε σταδιακά να ανοίξουμε αν τηρούμε τα μέτρα, τα τεστ είναι έγκυρα αλλά μπορεί να γίνουν θετικά την επόμενη από την ημέρα που κάναμε το τεστ

Η μεγάλη μας ασφάλεια είναι να τηρούμε τα μέτρα. Είναι σημαντικό να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο, τηρώντας τα μέτρα. Πιστεύω ότι η επιδημιολογική παρατήρηση θα δείξει αν είναι εφικτό το άνοιγμα στις 5 Απριλίου.

Θα είναι πιο ασφαλές να ανοίξουμε πράγματα με μέτρα. Η εστίαση θα πάει τελευταία γιατί αναγκαστικά βγάζεις τη μάσκα, γιατί η διαμόλυνση μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη αν υπάρχει έξοδος με άλλη παρέα κάθε φορά».

Λουκίδης: Θα βοηθήσουν τα self test

Ο πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, σημείωσε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν έχει εξαφανιστεί.

«Στην τελευταία εφημερία είχαμε μικρότερο αριθμό εισαγωγών αλλά το κρατάμε με επιφύλαξη. Αν συνεχιστεί θα είναι ένα καλό σήμα ότι μειώνονται οι εισαγωγές. Ο αριθμός τον εξιτηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το πρώτο κύμα, έχουμε και νεότερες ηλικίες και γίνονται καλά πιο γρήγορα. Δεν φτάσαμε σε σημείο να κάνουμε διαλογή ασθενών, ευτυχώς», ανέφερε.

«Δίνουμε μια μάχη που δεν έχουμε ξαναδώσει σαν υγειονομικοί οπότε είναι για εμάς και ένα μεγάλο στοίχημα και θέλουμε να το κερδίσουμε. Όσοι νοσούν ελαφρά είναι πιο νέοι με λιγότερα νοσήματα, που δεν είναι υπέρβαροι, αλλά υπάρχουν και μελέτες που αφορούν γενετικά στοιχεία, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει γενετική προδιάθεση η οποία συνδέεται με μια επίδραση στον τρόπο που δρα ο ιός», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, το πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί και όπως τόνισε «από τα self test μπορούμε να βοηθηθούμε, θα μπορούσαν να ανοίξουν 5 Απριλίου τα σχολεία.

Για την εστίαση θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά δεν είμαι κατά, αν υπάρχει πιο στενή παρακολούθηση επιδημιολογικά».

Παρασκευής: Αποτελεσματικότητα ενός επιτυχημένου lockdown έχει ο εκτεταμένος έλεγχος με self test

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ο εκτεταμένος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος με τα self test παρομοιάζεται με ένα αποτελεσματικό lockdown. Όπως επισημαίνει, ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας, ειδικά για την Αττική, που φαίνεται να έχει μία αυξητική τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, ο καθηγητής αισιοδοξεί για σταθεροποίηση, η οποία, όπως εξηγεί, θα φανεί αν θα υπάρξει, αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα τονίζει ότι η πιθανότητα μετά τον Μάιο, να έχουμε μεγάλο αριθμό νοσηλειών, θα μικρύνει σημαντικά, γιατί θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες.

Ο επιδημιολόγος αναφέρεται και στις διαφορές μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος, αλλά και στον ρόλο που έχουν παίξει τα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία όπως λέει δεν προκαλούν προς ώρας ιδιαίτερη ανησυχία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πολυδύναμου εμβολίου, απαντά ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν θα κινδυνεύουμε πάλι με νέες μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούν να διαφύγουν και της ανοσίας ενός τέτοιου εμβολίου.

«Αυτό είναι αναμενόμενο και συμβαίνει και με άλλους ιούς. Αλλά αυτό θα είναι κάποια βήματα προς την πορεία, που ο ιός θα προκαλεί μία εποχική νόσο, παρόμοια με αυτή της γρίπης».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.133, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 252.590 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.545 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.826 θάνατοι.

Το 95.7% είχευποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.4% έχειυποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.656 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέωνασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -17.19%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως103 έτη).

Ο χάρτης της διασποράς

* Αττική 1.510
* Θεσσαλονίκη 358
* Αιτωλοακαρνανία 17
* Αργολίδα 17
* Αρκαδία 10
* Άρτα 3
* Αχαΐα 152
* Βοιωτία 61
* Γρεβενά 15
* Δράμα 11
* Έβρος 21
* Εύβοια 33
* Ευρυτανία 11
* Ζάκυνθος 5
* Ηλεία 29
* Ημαθία 31
* Ηράκλειο 32
* Θήρα 2
* Ιωάννινα 67
* Καβάλα 22
* Κάλυμνος 6
* Καρδίτσα 22
* Κάρπαθος 1
* Καστοριά 13
* Κέρκυρα 3
* Κεφαλονιά 5
* Κιλκίς 26
* Κοζάνη 110
* Κορίνθια 51
* Λακωνίας 3
* Λάρισα 89
* Λασίθι 6
* Λέσβος 11
* Λήμνος 1
* Μαγνήσια 44
* Μεσσηνία 8
* Μύκονος 4
* Νάξος 4
* Ξάνθη 8
* Πάρος 1
* Πέλλα 34
* Πιερία 18
* Πρέβεζα 3
* Ρέθυμνο 9
* Ροδόπη 12
* Ρόδος 13
* Σέρρες 48
* Σποράδες 2
* Σύρος 1
* Τρίκαλα 14
* Φθιώτιδα 29
* Φλώρινα 4
* Χαλκιδική 22
* Χανιά 12
* Χίος 12
* Υπό διερεύνηση 68.via Ειδήσεις https://ift.tt/3u0xm4h
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.