Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα από το Δομοκό

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, μέσω του δικηγόρου Δημήτρη Σαραφιανού που κατέθεσε προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης της ΚΕΜ και κατά της παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο απεργός πείνας ζητάει:  

1) την  έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου,

2) την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και

3) την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε. Ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός, κατά τους ισχυρισμούς του, καθώς τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

Απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους το αίτημα από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας

Νωρίτερα, απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους από το Δικαστικό Συμβούλιο Εκτέλεσης Ποινών Λαμίας το αίτημα των Ι. Κούρτοβικ και Θ. Σοφού για αναστολή έκτισης ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι απορριπτικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ).

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και την περίμεναν οι δύο συνήγοροι, όπως είχαν τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις τους για την υπόθεση του κρατούμενου, που χαροπαλεύει στην εντατική διανύοντας την 60η μέρα απεργίας πείνας. 

www.efsyn.gr

Από το Blogger.