Εμβολιασμοί: Το πρόγραμμα ανά ηλικία, οι ευπαθείς ομάδες και η πολυπόθητη ανοσία

Intime

Ο ΓΓ. Συντονισμού εκτίμησε ότι η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες θα ανοίξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και λίγες μέρες μετά θα ανοίξει για τους πολίτες 70-74 και 65-69 ετών.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο ΓΓ. Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Πως θα πιστοποιούνται τα άτομα με σοβαρές ασθένειες

Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πώς θα πιστοποιούνται τα άτομα με σοβαρές ασθένειες που θα ακολουθήσουν στη σειρά των εμβολιασμών, λέγοντας ότι ήδη έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα μέσω της άυλης συνταγογράφησης και τον ΗΔΙΚΑ.

Εκτίμησε ότι η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες θα ανοίξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και λίγες μέρες μετά θα ανοίξει για τους πολίτες 70-74 και 65-69 ετών ενώ, σημείωσε πως θα αυξηθεί και η ταχύτητα των εμβολιασμών και συγκεκριμένα με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ευπαθείς ομάδες

Εμβολιασμοί: Οι ευπαθείς ομάδες που θα πάρουν σειρά για τα εμβόλια

  1. Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  2. Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
  3. Ασθενείς με κυστική ίνωση.
  4. Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  5. Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  6. Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Ηλικιακές ομάδες που ακολουθούν

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν και οι υπόλοιπες ομάδες και συγκκριμένα
οι ηλικιακές κατηγορίες 70-74 ετών και στη συνέχεια για τα άτομα 65-69 ετών, τα οποία θα λάβουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Υπενθυμίζεται οτι βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών που έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Σχεδόν ταυτόχρονα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου (καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, χρόνια ηπατική ή νεφρική νόσο κτλ). Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο.

Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού εκτυλίσσεται ικανοποιητικά.

Έχουν γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις και γύρω στις 360 χιλιάδες άνθρωποι αν δεν απατώμαι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, δηλαδή είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Νομίζω ότι ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός και συνεχίζεται, πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τη διαθεσιμότητα του εμβολίου».

Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα φτάσει την ανοσία της αγέλης ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε:

«Τα βιβλία της λοιμωξιολογίας και της ανοσολογίας λένε ότι για να υπάρχει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης, το τείχος, ο φραγμός, χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα 60-70% του πληθυσμού. Όταν επιτευχθεί αυτό θα μιλάμε για τον φραγμό της ανοσίας. Με τον ρυθμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι»

 



via Ειδήσεις https://ift.tt/3rvyrA4
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη