Πώς θα δηλωθούν αναστολές, μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις και ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ

Πώς θα δηλωθούν αναστολές, μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις και ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ

Σήμερα και αύριο μπορούν οι εργοδότες να προχωρήσουν σε ορθές επαναλήψεις ή νέες υπεύθυνες δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Ιανουαρίου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για όσους εργαζομένους δεν πληρώθηκαν. 

Να σημειωθεί ότι για τον μήνα Φεβρουάριο δεν πρόκειται να υπάρξει προθεσμία ορθών επαναλήψεων καθώς ισχύει η προαναγγελία των δηλώσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα σήμερα και αύριο δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τον μήνα Ιανουάριο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, επιλέγοντας την ειδική περίπτωση «Περιπτώσεις εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» του άρθρου 1 της ΚΥΑ υπ' αρ. 37095/1436/17‐09‐2020 (Β΄ 4011)».

Επίσης από την Τετάρτη 3 Μαρτίου θα ξεκινήσει η προαναγγελία των αναστολών Μαρτίου έως και την επόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου. Εντός αυτού του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας θα ανοίξει για τις προαναγγελίες των αναστολών Μαρτίου και οι δηλώσεις θα υποβάλλονται για μέρος ή για όλο τον μήνα.

Στο ίδιο διάστημα θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου 2021. Συνεπώς, οι εργοδότες που θέλουν να δηλώσουν σε αναστολή μισθωτούς τους για ολόκληρο τον Μάρτιο (από 1/3 έως 31/3) πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν μεταξύ 3 και 7 Μαρτίου.

Από την Δευτέρα 8 Μαρτίου και μετά θα επιτρέπεται μόνο η προαναγγελία της αναστολής για χρονικό διάστημα μετά τις 8 Μαρτίου. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, για τις δηλώσεις νέων αναστολών από 8/3/2021 και μετά, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο «Εργάνη» τις αναστολές αυτές τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους.

Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Μαρτίου είτε ολόκληρο τον μήνα. Για παράδειγμα, εργοδότης που θα δηλώσει αναστολή σύμβασης την Τετάρτη 10 Μαρτίου, αυτή θα μπορεί να ισχύει από την Πέμπτη 11 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, για τις πρώτες 10 ημέρες του Μαρτίου ο εργοδότης θα οφείλει μερίδιο του μισθού στον εργαζόμενο.

Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021. Τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι αναστολές συμβάσεων εφαρμόζονταν σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και τίθενται εκ νέου σε αναστολή δεν απαιτείται να προβαίνουν σε καμία δήλωση παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να την τροποποιήσουν (πχ. ΙΒΑΝ). Δεν απαιτείται επίσης δήλωση και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή. Δήλωση απαιτείται μόνο από τους μισθωτούς οι συμβάσεις των οποίων τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για την υποβολή δηλώσεων για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό για τον Μάρτιο 2021 υποβάλλουν την Α' φάση της αίτησης/δήλωσης ένταξης στον Μηχανισμό στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Επισημαίνεται ότι στον μηχανισμό εντάσσονται για τον μήνα Μάρτιο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και 31/1/2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από σήμερα έως και 31/3/2021.

Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η διαδικασία των ορθών επαναλήψεων των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό - Α' φάση καθ' όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας.

Παράλληλα, υποβολή δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 (Β' φάση) γίνεται έως και 15/3/2021.

Οι δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον μήνα Ιανουάριο 2021 (Β' φάση) υποβάλλονται από τις σήμερα έως και 15/3/2021.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ - ΦΑΣΗ) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» τον μήνα Ιανουάριο 2021 και μόνο:
- για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ΦΑΣΗΣ για τον Ιανουάριο 2021, και
- για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ΦΑΣΗΣ.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις

Στο μεταξύ μέχρι τις 15 Μαρτίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 για τους εργαζομένους στον τουρισμό και για τους εργαζομένους στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα αποζημίωση ειδικού σκοπού για Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα λάβουν:
α) Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών
β) Τουριστικοί συνοδοί
γ) Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019, σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ:
79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων»,
79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών»
79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020.
δ) Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Οι ανωτέρω δικαιούχοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με το έντυπο: «Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού», ανά μήνα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του supportemployees.services.gov.gr στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη έως τις 15/3/2021.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2NFrXQL
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη