Λαμία στο Κέντρο: Προτάσεις για τη Διαχείριση Πρασίνου στο Δήμο Λαμιέων


Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου διαχείρισή του σε κάθε γωνιά της πόλης και οι ελεύθεροι χώροι γενικά είναι ανεκτίμητος πλούτος για τους κατοίκους . Αποτελούν αναντικατάστατους περιβαλλοντικούς πόρους, τόπους αναψυχής και ξεκούρασης και βελτιώνουν τη ποιότητα της ζωής των δημοτών. 

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου Κο Κώστα Μουστάκα και τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαμιέων αντιπροσωπεία του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρου, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Στασινό, τον Νίκο Πάπουτσα και τον Γιώργο Παπανικολάου, ενημερώθηκε για την υφιστάμενη κατάσταση, τον σχεδιασμό που γίνεται για τα επόμενα χρόνια και εν όψει της εισήγησης Κανονισμού Πρασίνου στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις.

Προτάσεις για τη Διαχείριση Πρασίνου στο Δήμο Λαμιέων

  • Αναλυτική ψηφιακή καταγραφή και αποτύπωση όλων των αλσών, λόφων, πλατειών, αλλά και των δέντρων μέσα στην πόλη. Στην καταγραφή αυτή μπορεί να ενταχθούν και άλλοι χώροι που – στο σύνολό τους ή τμήματά τους – θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου ή σε ελεύθερους χώρους για κοινωφελείς δραστηριότητες και υποδομές.
  • Φύτευση των αναδασωτέων εκτάσεων, των ελεύθερων χώρων, των χώρων πρασίνου όλων των κατηγοριών με προτεραιότητα στους λόφους γύρω από την πόλη.
  • Ηλεκτρονική Αποτύπωση και προστασία των περιαστικών δασών με τη βοήθεια των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), μελέτη πυροπροστασίας, χρήσεις γης, ρέματα, μονοπάτια για πεζοπορίες και αναψυχή.
  • Παρεμβάσεις, που αναφέρονται στο σύνολο του αστικού και περιαστικού χώρου της πόλης της Λαμίας και σε περιοχές όπως: ο Λόφος του Κάστρου, το βόρειο τμήμα της πόλης στα όρια με το Ισιαδάκι, τα Νταμάρια δίπλα στο Νεκροταφείο, τα Νταμάρια στην Μεγάλη Βρύση, τα λατομεία, η οδός Δυοβουνιώτου, η Σιδηροδρομική Γραμμή, ο χώρος της ΠΕΛ και του Χαλκιοπούλιου, τα δύο στρατόπεδα, ο Ξηριάς.
  • Ψήφιση Κανονισμού Πρασίνου που θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας, κανόνες χρήσης,  τους περιορισμούς, τις διατάξεις για το οικολογικό αντιστάθμισμα και τις κυρώσεις για απαγορευμένες ενέργειες

Επειδή θεωρούμε  ότι το θέμα της διαχείρισης των δέντρων τελικά είναι τεράστιο. Επιμένουμε:

√ ότι τα δέντρα είναι πολύτιμα για τον αστικό ιστό της πόλης και έχουν πολλαπλά και σύνθετα οφέλη για τους κατοίκους,

√ στο μητρώο και την καρτέλα του κάθε δέντρου και την πλήρη καταγραφή τους,

√ στο σωστό – και με βάση την επιστήμη – κλάδεμα και περιποίηση της κόμης των δέντρων,

√ στην επάλειψη της τομής του κλαδέματος με αδιάβροχη κόλλα προκειμένου να αποφεύγονται η διάβρωση και οι ασθένειες

√ στην διατήρηση του ζωτικού χώρου των δέντρων και στην απελευθέρωση του ριζικού τους συστήματος από το τσιμέντο και τις πλάκες πεζοδρομίου, πράγμα που τα καθιστά ευάλωτα σε ασθένειες και τα εξασθενίζει.

Από το Blogger.