Βουλή: Ξεκινάει η συζήτηση για την υπόθεση Παππά - Καλογρίτσα

Βουλή: Ξεκινάει η συζήτηση για την υπόθεση Παππά - Καλογρίτσα

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και έγκριση της πρότασης της ΝΔ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα αδικήματα τα οποία θα ερευνηθούν, αν εγκριθεί η πρόταση, αφορούν το κακούργημα της δωροληψίας και αυτό της παράβασης καθήκοντος.

Η συνεδρίαση αναμένεται σε πολωμένο κλίμα, ενώ τον τόνο θα δώσει και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει λόγο για ξεκάθαρη πολιτική δίωξη και Ειδικά Δικαστήρια που θέλει να στήσει η κυβέρνηση για να ξεφύγει από τα δικά της προβλήματα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Νίκου Παππά που θα μιλήσει προς το τέλος της συνεδρίασης, η οποία προγραμματίζεται μετά τις 7 το απόγευμα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα κατάλυσης της μυστικότητας της ψήφου και ζήτησε ανάκληση της απόφασης για επιστολική ψήφο, με το αίτημα η ψηφοφορία να γίνει μόνο με φυσική παρουσία.

Σε κάθε περίπτωση λόγω covid - 19, οι βουλευτές θα μπαίνουν ανά 50αδες στην αίθουσα της Ολομέλειας, με σκοπό να υπάρχει αποτέλεσμα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Η πρόταση για να εγκριθεί χρειάζεται 151 ψήφους, εκτός από τη ΝΔ θα την στηρίξουν το ΚΙΝΑΛ και πιθανότητα της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών» ενώ το ΜεΡΑ25 θα απέχει.

Η διαδικασία

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα δύο αδικήματα στο καθένα εκ των οποίων οι βουλευτές θα επιλέξουν ανάμεσα στο «ναι», «όχι» ή «παρών», ενώ υπάρχει και η επιλογή του λευκού.

Εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που τηρεί η Βουλή, η ψηφοφορία δεν θα γίνει με ταυτόχρονη παρουσία των 300 βουλευτών, αλλά ανά 50άδες, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την θετική ψήφο τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έγκριση της πρότασης της ΝΔ για την σύστασή της προανακριτικής, οι εργασίες της οποίας θα τρέξουν -σύμφωνα με πληροφορίες- με γοργούς ρυθμούς με χρονοδιάγραμμα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, οπότε και θα γίνει η τελική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος για τον πρώην υπουργό Επικρατείας.

Όπως έχει ανακοινωθεί, πρόεδρος της Προανακριτικής θα αναλάβει ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ και νομικός Σταύρος Κελέτσης, ενώ τις προσεχείς ημέρες τα κόμματα θα αποφασίσουν για τα μέλη που θα τους εκπροσωπήσουν στις εργασίες της.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Για πολιτική δίωξη έκανε λόγο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που αναμένεται να πάρει αύριο το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, κατηγορώντας την ΝΔ ότι στήνει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Γραμματέως της ΚΟ Όλγας Γεροβασίλη, αντέδρασε έντονα στην δυνατότητα επιστολικής ψήφου στην μυστική ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις και παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου.

Όπως επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία, καθώς όσοι ψηφίζουν μέσω επιστολικής αναγκαστικά δηλώνουν εκ των προτέρων την ψήφο τους στις γραμματείες των κομμάτων τους.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώσουν επίσης με νόημα ότι όταν αποφασίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δ. Παπαγγελόπουλο δεν εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος και οι βουλευτές ψήφιζαν ανά 50αδες.

Στο δικαστικό επίπεδο η προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες του επιχειρηματία Καλογρίτσα, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά, στο πλαίσιο της δικαστικής αντιδικίας του με τον κατασκευαστικό λιβανέζικο όμιλο CCC, που έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή τους, από την οποία του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για να μετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει κατηγορήσει το Νίκο Παππά ότι είχε ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».



via Ειδήσεις https://ift.tt/3m1s6L0
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη