Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού & Μαλιακού Κόλπου για την παγκόσμια ημέρα του νερού

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΙΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΝΕΡΟ = ΖΩΗ!

Η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού από τον ΟΗΕ στη συνδιάσκεψη για το περιβάλλον το 1992, όπου η πρόσβαση σε νερό εξασφαλισμένης ποσότητας και ποιότητας το νερό ανακηρύχθηκε ως θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού για το 2021 είναι αφιερωμένη στην αξία που δίνει το νερό στη ζωή μας. Η Ημέρα αυτή αυξάνει την ευαισθητοποίηση για την παγκόσμια κρίση των υδάτων και μας «θυμίζει» την τεράστια αξία αυτού του φυσικού αγαθού. Το νερό είναι το κύριο μέσο με το οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα οικοσυστήματα της γης και κατά συνέπεια τη ζωή όλων μας.

Ο άνθρωπος πίνει μόνο δύο λίτρα νερό την ημέρα, αλλά απαιτούνται περίπου τρεις χιλιάδες λίτρα την ημέρα, αν προστεθεί και το νερό που ενσωματώνεται στην τροφή του, ιδιαίτερα για την παραγωγή του κρέατος που καταναλώνει.

Από φέτος τον Ιανουάριο τέθηκε σε εφαρμογή η νέα οδηγία Ευρωπαϊκή Οδηγία 20/2184 για το νερό και την προστασία του που θα πρέπει να εισαχθεί στις εθνικές νομοθεσίες των Κρατών Μελών εντός των επομένων δύο ετών.

Δυστυχώς κατά την πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής των Ελλήνων, δεν έγινε δεκτή η πρόταση της καθιέρωσης του νερού ως κοινωνικό αγαθό.

Σχετικά με τις παραμέτρους της ποιότητας για το πόσιμο νερό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη νέα επιστημονικά δεδομένα, να εφαρμοστεί κατάλληλη διαχείρισή του και να καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις υγιεινής για τα υλικά που έρχονται σε επαφή.

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ (ΟΗΕ)

 

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη