Κορονοϊός: Πού οφείλεται η διστακτικότητα στα κινέζικα εμβόλια

Κορονοϊός: Πού οφείλεται η διστακτικότητα στα κινέζικα εμβόλια

Μέχρι σήμερα 4 κινέζικα εμβόλια COVID έχουν εγκριθεί με τα ερωτηματικά να παραμένουν σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυκλοφορούν μέχρι σήμερα 3 εμβόλια COVID (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο EMA να αποφασίσει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις παραδόσεων των συμφωνηθέντων δόσεων έχει κάνει ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες για την αγορά εμβολίων. Το εμβόλιο που έχει μεγάλη ζήτηση είναι το κινέζικο.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει από τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping για δόσεις. Επίσης, η Τσεχία μόλις υπέβαλε μια παραγγελία · και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έδωσε στα εμβόλια της Κίνας τη μεγαλύτερη διαφήμιση, καθώς εμβολιάστηκε ο ίδιος με αυτό.

Τα κινεζικά εμβόλια αποτελούν ήδη το 32% της συνολικής προσφοράς εμβολίων της Ουγγαρίας - πολύ περισσότερο από το ρωσικό Sputnik V, το οποίο αντιπροσωπεύει λιγότερο από 3 τοις εκατό. Και η Ουγγαρία είναι μία από τις τουλάχιστον 25 χώρες σε όλο τον κόσμο - σε μεγάλο βαθμό στην Ασία και τη Μέση Ανατολή - που χρησιμοποιεί κινέζικα εμβόλια. Το Πεκίνο υποσχέθηκε δόσεις μισού δισεκατομμυρίου σε 45 χώρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Associated Press .

Η Κίνα έχει πλέον εγκρίνει τη χρήση 4 εγχώριων εμβολίων. Τρία από αυτά χρησιμοποιούν μια παλαιότερη, δοκιμασμένη μέθοδο. Ωστόσο, γύρω από τα κινέζικα εμβόλια πλανάται ένα σκοτάδι.

Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που υποστηρίζουν τα εμβόλια δεν είναι ούτε δημόσια ούτε αξιολογημένα από ομοτίμους, και πολλοί ανησυχούν ότι μερικά από αυτά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα αντίστοιχα των Δυτικών.

Οι χώρες της ΕΕ που έχουν ή θα χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια το κάνουν χωρίς την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουν ευθύνη εάν προκύψει κάποιο ζήτημα αργότερα.

Ποια εμβόλια έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα η Κίνα;

Μαζί με τα τέσσερα εγκεκριμένα, τουλάχιστον άλλα οκτώ βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμές σε ανθρώπους και πολύ περισσότερα βρίσκονται σε προ-κλινική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Τα τέσσερα πιο προηγμένα περιλαμβάνουν τρία αδρανοποιημένα εμβόλια κορονοϊού: Το ένα είναι το CoronaVac, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Sinovac. Δύο ακόμη προέρχονται από το κρατικό Sinopharm, με το ένα να αναπτύσσεται στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου και το άλλο στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Wuhan.

Η CanSino, εν τω μεταξύ, έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο ιού φορέα μίας δόσης. Χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τους Johnson & Johnson, AstraZeneca και Sputnik - με τον κινέζικο στρατό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των απενεργοποιημένων εμβολίων ιών

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια ιών, που αναπτύχθηκαν αρχικά από τον Louis Pasteur το 1904 για τον άνθρακα, υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Λειτουργούν παίρνοντας ολόκληρο τον ιό και στη συνέχεια σκοτώνοντας το- είτε θερμαίνοντάς το σε υψηλές θερμοκρασίες είτε χρησιμοποιώντας ακτινοβολία ή χημικά - έτσι ώστε να μην έχει πλέον καμία λειτουργία. Αυτός ο νεκρός ιός εγχέεται για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Σήμερα, η διαδικασία χρησιμοποιείται για πολλά εμβόλια που προστατεύουν από την πολιομυελίτιδα και τη γρίπη. Υπάρχει πληθώρα δεδομένων που υποστηρίζουν την ασφάλεια αυτής της προσέγγισης και γενικά αποδεικνύεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, αν και κάθε εμβόλιο κορονοϊού που χρησιμοποιεί αυτήν την προσέγγιση διαθέτει διαφορετικό ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι του COVID-19.

Συνολικά, η τεχνολογία φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν μια έκδοση ολόκληρου του ιού κορονοϊού μπορεί να δημιουργήσουν μια ευρύτερη ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντισωμάτων στη βλεννογόνο μεμβράνη στη μύτη και στο λαιμό. Αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόληψη της μετάδοσης.

Η παγίδα με αυτά τα εμβόλια είναι ότι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών που μοιάζουν με ασθένειες - και τα δεδομένα από την Κίνα σχετικά με αυτήν την πτυχή ήταν πολύ περιορισμένα. Από την άλλη πλευρά, τα εμβόλια που προκαλούν μια ευρύτερη ανοσοαπόκριση μπορεί επίσης να είναι πιο αποτελεσματικά κατά των νέων στελεχών του ιού.

Η μυστικοπάθεια γύρω από τα δεδομένα και οι αντιφάσεις - H παραγωγική ικανότητα των κινέζικων εμβολίων



via Ειδήσεις https://ift.tt/2PDSFto
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη