Προκαταβολή σύνταξης: Κίνδυνος επιστροφής ποσών από συνταξιούχους

INTIME

Χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των συνταξιούχων παρουσιάζει η προκαταβολή σύνταξής καθώς έχουν καταθέσει αίτηση μέχρι στιγμής λίγο πάνω από τα 30.000 άτομα που αναμένουν τη σύνταξη τους σε σύνολο 100.000-105.000 εκκρεμών συντάξεων.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν στο Dikaiologitika News ότι οι συνταξιούχοι ίσως να μην γνωρίζουν, κάποιοι ίσως να έχουν οφειλές και κάποιοι μπορεί να φοβούνται ότι θα μείνουν με την προκαταβολή των 384 ή 360 ευρώ και θα αργήσουν ακόμη περισσότερο να λάβουν την οριστική κύρια σύνταξη.

Εξάλλου περίπου 50.000 που παίρνουν προσωρινή σύνταξη αναμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την κύρια σύνταξη τους.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας αναμένει ότι θα κατατεθούν περίπου 65.000 αιτήσεις για προκαταβολή της σύνταξής μέχρι 31 Μαρτίου 2021, που ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για την προκαταβολή της σύνταξης.

Παράλληλα με βάση τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης το 12-15% των αιτήσεων της προκαταβολής της σύνταξης ενδεχομένως να μην δικαιούται ούτε καν σύνταξη. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν το 15% των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που υποβάλλονται δεν δικαιούνται σύνταξη με αποτέλεσμα να παίρνουν απορριπτική σύνταξη. Έτσι εκτιμούν ότι περίπου αυτό το ποσό θα αντιστοιχεί και για τις αιτήσεις προκαταβολής της σύνταξης.
Οι αιτήσεις για την προκαταβολή της σύνταξής ξεκίνησαν την Τετάρτη 10 Μαρτίου και μέχρι χθες το πρωί είχαν υποβληθεί περισσότερες από 30.000 αιτήσεις. Με βάση ωστόσο τους υπολογισμούς αναμένουν άλλους 35.000 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου https://ift.tt/3eqFVAP καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Πως θα επιστρέψουν τα ποσά

Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, παύει η καταβολή του ποσού προκαταβολής έναντι σύνταξης και τα ποσά της χορηγηθείσας προκαταβολής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Έτσι όσοι από αυτούς που θα καταθέσουν αίτηση για προκαταβολή της σύνταξής και διαπιστωθεί στην συνέχεια ότι δεν την δικαιούται τότε θα πρέπει τα χρήματα να επιστραφούν πίσω. Ειδικότερα όπως ορίζεται στην απόφαση "σε περίπτωση έκδοσης οριστικής απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε., ν.δ. 356/1974, Α' 90) και, σε κάθε περίπτωση, δύνανται να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e- ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών".

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:
- όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
- όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,
- όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.



via Ειδήσεις https://ift.tt/398RhpD
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη