Γίνεται ΠΟΠ το χαλούμι, «πανηγυρισμοί» στην Κύπρο

twitter

Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) καθίσταται το χαλούμι έπειτα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει: «Ημέρα ορόσημο για το #Halloumi /#Hellim και την πατρίδα μας. Η Ε.Ε. το καθιστά προϊόν ΠΟΠ. Δημιουργείται ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών του εθνικού μας προϊόντος, προς όφελος όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

{https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1376560448863154180?s=20}

Το μήνυμα του ΠτΔ στον επίσημο λογαριασμό του έχει αναρτηθεί επίσης στα αγγλικά και τα τουρκικά. Η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε ομόφωνα το νομικό έγγραφο που καθιστά το χαλούμι προϊόν ΠΟΠ, παρέχοντας του ασπίδα προστασίας.

xaloumi

Τι σημαίνει για την Κύπρο

Η εφαρμογή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει από την 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε να διευθετηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα οριστεί διεθνώς διαπιστευμένος οργανισμός που θα αναθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος θα ασκεί τον έλεγχο όσον αφορά τις προδιαγραφές του προϊόντος σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα υπόκεινται σε κοινό μηχανισμό ελέγχου που θα διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του χαλουμιού.

Την ίδια ώρα, η ιστορική απόφαση έφερε τριγμούς με τους τυροκόμους να αντιδρούν και να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ οι ανησυχίες τους θα τεθούν σε αυριανή συνάντηση με τον υπουργό γεωργίας.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι αισθάνονται δικαιωμένοι εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα πετύχουν αύξηση της παραγωγής γάλακτος μέχρι το 2024 στο 50% ζητώντας ωστόσο τη συνδρομή του κράτους στην εξασφάλιση της απαραίτητης ποσόστωσης.

Παράλληλα, καλούν σε διάλογο τους τυροκόμους έτσι ώστε να επιλυθούν οι διαφορές καθώς με τη σωστή διαχείριση δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές στην παραγωγή και εμπορία χαλουμιών που θα είναι επωφελές για την κοινωνία και τον τόπο μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και omegalive.com.cy



via Ειδήσεις https://ift.tt/3cu88W2
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη