Ασφαλιστικές εισφορές: Πώς και μέχρι πότε εκκαθαρίζονται σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης

Ασφαλιστικές εισφορές: Πώς και μέχρι πότε εκκαθαρίζονται σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης

Μέχρι τέλος του μήνα θα γίνει η εκκαθάριση για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2020 από τον e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με υπουργική απόφαση για την εκκαθάριση των εισφορών για τους όσους ασκούν παράλληλα μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση. Στην συνέχεια τις πρώτες ημέρες του Απριλίου θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά τα χρεωστικά υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν σε έξι δόσεις αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου.

Οι ασφαλισμένοι που θα πρέπει να ελέγξουν την προσωπική τους καρτέλα στον e-ΕΦΚΑ είναι μισθωτοί που απασχολούνται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, διατηρώντας «μπλοκάκι»- δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων για να μην δουν χρεωστικό υπόλοιπο θα πρέπει από την κύρια απασχόληση να καλύπτουν μισθό που υπερβαίνει τα 930 ευρώ μεικτά.

Παράλληλα με την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του 2020 ο ΕΦΚΑ προχωρά και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021. Οι ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 θα έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου. Ακολούθως, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 και σταδιακά οι επόμενοι μήνες.

Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία. Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές, υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, η οποία στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η δεύτερη, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να καλύψει τη διαφορά.

Τα χρεωστικά υπόλοιπα που τυχόν θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν είναι συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που επέλεξαν και των αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες και για όσο διάστημα έχουν παράλληλη απασχόληση. Επίσης, είναι συνάρτηση της υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση για κάθε ασφαλισμένο, καθώς ανάλογα με το αν ανήκουν στο τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΑΕΕ ή τ. ΟΓΑ αυτές διαφέρουν.

Υπενθυμίζεται πως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

Αυτό σημαίνει πως όσοι παράλληλα απασχολούμενοι έχουν μεικτό μισθό 930 ευρώ και πάνω, δεν υποχρεούνται να πληρώσουν εισφορές για την παράλληλη μη μισθωτή δραστηριότητα, δηλαδή για το «μπλοκάκι» τους. Αυτό καθώς με μεικτό μισθό τουλάχιστον 930 ευρώ καλύπτεται η ασφαλιστική εισφορά των 186 ευρώ για κύρια σύνταξη, των 66 ευρώ για υγεία και οι απαιτούμενες εισφορές για επικουρική ασφάλιση.

Όσοι έχουν χαμηλότερο μισθό των 930 ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν τις υπολειπόμενες εισφορές μέσω των χρεωστικών ειδοποιητηρίων που θα λάβουν.

Για παράδειγμα:

Ελεύθερος επαγγελματίας του π. ΟΑΕΕ, που έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (η οποία είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης), οφείλει για τη μη-μισθωτή του απασχόληση εισφορές 252 ευρώ.

Εάν για κάποιο μήνα, παραλλήλως απασχοληθεί ως μισθωτός του π. ΙΚΑ με μισθό 930 ευρώ, τότε καλύπτει πλήρως τις εισφορές που οφείλει για τη μη-μισθωτή του εργασία και δεν απαιτείται να καταβάλει επιπλέον εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.

Εάν για τη μισθωτή του απασχόληση λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ), τότε για τον μήνα αυτό από την εκκαθάριση θα προκύψει οφειλή στον e-ΕΦΚΑ για τη μη-μισθωτή δραστηριότητα ύψους 75,85 ευρώ.

Υπουργική Απόφαση

Η υπουργική απόφαση ορίζει και τα βήματα της πάγιας διαδικασίας με την οποία θα προσδιορίζεται η ασφαλιστική υποχρέωση των παραλλήλως απασχολούμενων:

• λαμβάνονται υπόψη οι υποβαλλόμενες από τον εργοδότη μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποβάλλονται για τους ασφαλισμένους του π. ΝΑΤ και
• η ελάχιστη εισφορά (π.χ. η 2η κατηγορία για παλαιούς επαγγελματίες) επί παράλληλης άσκησης μισθωτών και μη-μισθωτών δραστηριοτήτων ή η επιλεγείσα από τον ίδιο ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον είναι μεγαλύτερη.
• ο προσδιορισμός των μηνιαίων εισφορών για τη μη-μισθωτή απασχόληση πραγματοποιείται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ.

Μέχρι να ληφθούν τα στοιχεία για τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης, αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου. Για την αναστολή λαμβάνεται υπόψη η αίτηση - δήλωση του ασφαλισμένου, η οποία υποβάλλεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

• Αν κατά τη λήψη των στοιχείων διαπιστωθεί η μη υποβολή ΑΠΔ και κατά συνέπεια η μη ύπαρξη μισθωτής απασχόλησης, θα αναζητούνται οι αντίστοιχες εισφορές μη μισθωτού της κατηγορίας κατάταξής του.

• Στις περιπτώσεις που τροποποιούνται τα στοιχεία εισφορών στις υποβληθείσες από τον εργοδότη μηνιαίες ΑΠΔ θα επέρχονται αντίστοιχα τροποποιήσεις στη μηνιαία εισφορά μη μισθωτού κατά την επόμενη μηνιαία ροή από τη λήψη των νέων στοιχείων εισφορών μισθωτού.



via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/3luGTgK
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη