Μεγαλύτερο «χαράτσι» για την έκδοση σύνταξης γι' αυτούς που έχουν διαδοχική ασφάλιση - Όλη η διαδικασία

eurokinissi

Τη δημιουργία νέας πλατφόρμας με πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους που θα αναλαμβάνουν μέσω κλήρωσης τις υποθέσεις των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που κατατίθενται μελετά το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News.

Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται σχεδόν καθημερινά στο υπουργείο Εργασίας κι αυτό γιατί αποτελεί προτεραιότητα και αναμένεται κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης τον επόμενο μήνα.

Οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές αφού πάρουν πιστοποίηση θα ενταχθούν μέσα σε μία πλατφόρμα και στην συνέχεια μέσω κλήρωσης θα αναλαμβάνουν τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν.

Όπως αποκάλυψε το Dikaiologitika News αυτό θα γίνεται μέσω πληρωμής και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συζητήσεις το κόστος θα μοιράζεται μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και του ασφαλισμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των ιδιωτών θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, για παράδειγμα ψηλότερη αμοιβή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Αναλυτικότερα ο ασφαλισμένος θα καταθέτει ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης στο efka.gov.gr και θα επιλέγει αν θέλει την αίτηση του να την διαχειριστεί ένας ιδιώτης λογιστής ή δικηγόρος. Εφόσον επιλέγει τον πιστοποιημένο ιδιώτη εκείνος θα προχωράει όλη τη διαδικασία μέχρι την καταβολή της σύνταξης.

Ωστόσο για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν θα αναλάβουν οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές αλλά η ειδική ομάδα των 100 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ που θα συνδράμουν τον Φορέα στο έργο επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων και της ταχύτερης εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Γι' αυτό το λόγο οι εν λόγω συνταξιούχοι υπογράφουν οκτάμηνη σύμβαση έργου χωρίς δυνατότητα ανανέωσης με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων.

Πρόκειται για πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και οι οποίοι κατά το χρόνο της ενεργής υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει –μεταξύ άλλων- στα αντικείμενα της απονομής συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων. Η αποδοτικότητα τους παίζει σημαντικό ρόλο γι αυτό και η μηνιαία μικτή κατ' αποκοπή αμοιβή κάθε συμβαλλόμενου ορίζεται σε 700 ευρώ, με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 συνταξιοδοτικών φακέλων το μήνα.

Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η αμοιβή μειώνεται αναλογικά. Έτσι οι συντάξεις θα δίνονται με βάση τους δύο τρόπους:

- ο πρώτος αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια. Σε περίπτωση που κάποιες από αυτές, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις, τις διαχειριστούν λογιστές και δικηγόροι θα καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων για την διεκπεραίωσης τους από τον e-ΕΦΚΑ.

- ο δεύτερος αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Γι' αυτές οι ασφαλισμένοι θα έχουν την επιλογή να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας, όμως το κόστος για την διεκπεραίωση του φακέλου τους θα επιμεριστεί στον ασφαλισμένο και στον e-ΕΦΚΑ ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου. Για παράδειγμα αν μία αίτηση συνταξιοδότησης σε δύο ταμεία ανέρχεται η πληρωμή του ιδιώτη στα 250 ευρώ θα πληρώνει τα 150 ευρώ ο e-ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο ποσό ύψους 100 ευρώ ο ασφαλισμένος.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνουν ότι την τελική ευθύνη και την υπογραφή για την έκδοση σύνταξης έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αρνούνται να υπογράψουν έγγραφα ιδιωτών, οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και μετά την νομοθετική παρέμβαση θα ανοίξει ο δρόμος για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

Εκτός κι αν, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, στη διάταξη τεθεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο επιβεβαίωσης από τους δημοσίους υπαλλήλους των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα έχουν διεκπεραίωση οι ιδιώτες (λογιστές και δικηγόροι).

Στόχος πάντως του e-ΕΦΚΑ είναι να εκδίδει περίπου 35.000 συντάξεις τον μήνα προκειμένου να καταφέρει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εκκαθαρίσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους.



via Ειδήσεις https://ift.tt/31nLc4t
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη