Νίκος Πάπουτσας: Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Δήμου Λαμιέων για τις πλατείες Ελευθερίας, Λαού και Διάκου είναι πρόχειρος και στερείται οράματος

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΛΑΟΥ & ΔΙΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΟΡΑΜΑΤΟΣ:

1. Επικεντρώνεται σε στοιχεία καλλωπισμού (πλακοστρώσεις-φωτισμός) και τραπεζοκαθισμάτων . 

2. Συμπεριλαμβάνει τη μελέτη και των τριών πλατειών ταυτόχρονα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (κατάθεση προτάσεων  μέχρι 01.12.2021). 

3. Κακώς προσπαθεί να ενοποιήσει και τις τρεις πλατείες. Κάθε πλατεία έχει το δικό της χαρακτήρα και η μελέτη της πρέπει να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και εξειδικευμένα . 

4. Δεν  δίνει την ευκαιρία στον αρχιτέκτονα να οραματιστεί το δημόσιο χώρο ελεύθερος από τις συνηθισμένες δεσμεύσεις, μακριά από την εμπορική-εργολαβική πραγματικότητα της αγοράς. 

5. Δεν «ξεκαθαρίζει» πώς θα αντιμετωπιστούν από το μελετητή τα υφιστάμενα δένδρα  και των τριών πλατειών. Θα πρέπει να είναι ρητή η δέσμευση  για την μη κοπή τους – μη φτάσουμε πάλι στο σημείο να γράφονται τεχνικές εκθέσεις που διατηρούν τα δέντρα και στην κατασκευή αυτά να κόβονται όπως έγινε την πλατεία πάρκου.

6. Συντάχθηκε βάσει των υφιστάμενων  τραπεζοκαθισμάτων που βρίσκονται στις  τρεις (3) πλατείες. Δεν  σχεδιάζουμε μια πλατεία και δεν ψηφίζουμε κανονισμούς κοινόχρηστων χώρων με πρώτο μέλημα τη θέση των τραπεζοκαθισμάτων. 

7. Πρωταρχικός στόχος είναι ο πολίτης - μη φτάσουμε πάλι στο σημείο να κατασκευάζουμε στέγαστρα για τα τραπεζοκαθίσματα όπως έγινε την πλατεία πάρκου.

8. Δεν εξειδικεύεται η ανάδειξη των περιμετρικών κτιρίων των πλατειών, που  οριοθετούν το χώρο της πλατείας.

Νίκος Πάπουτσας

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη