MED 5: Συνάντηση στην Αθήνα πέντε μεσογειακών χωρών για το μεταναστευτικό

MED 5: Συνάντηση στην Αθήνα πέντε μεσογειακών χωρών για το μεταναστευτικό

Με στόχο να καθορίσουν την κοινή τους στάση ενόψει τις αναθεώρησης του συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο συναντώνται την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Astir Palace οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, οι πέντε χώρες της Μεσογείου διαμορφώνουν κοινές θέσεις και προτάσεις για την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων, αλλά και της δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών όσων αιτούντων άσυλο δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

«Η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό, εμπορικό, και διπλωματικό ανάστημά της προκειμένου να πετύχει κοινούς διαδρόμους επιστροφών», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Οι πέντε χώρες του ευρωπαϊκού νότου υπογραμμίζουν ως εξαιρετικής σημασίας την αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνουν επίσης ότι ότι το νέο σύμφωνο πρέπει να καθορίζει την ουσιαστική και έμπρακτη αλληλεγγύη όλων των εταίρων στην ΕΕ ώστε να μην καταλήγουν όλες οι μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής να σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είναι δυνατόν οι χώρες πρώτης υποδοχής της Μεσογείου να σηκώνουν στους ώμους τους όλο το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Με τους υπουργούς θα έχει συνάντηση στο περιθώριο των συζητήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς.



via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/38Ue7RF
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη