Κορoνοϊός: Ελπίδες από έρευνα για την άμυνα των εμβολίων κατά της βραζιλιάνικης μετάλλαξης

Κορoνοϊός: Ελπίδες από έρευνα για την άμυνα των εμβολίων κατά της βραζιλιάνικης μετάλλαξης

Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε την επίδραση που έχουν σε διάφορα στελέχη του κορoνοϊού τα αντισώματα που αναπτύσσονται τόσο μετά από την προσβολή του οργανισμού όσο και μετά από τον εμβολιασμό.

Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να προστατεύουν από το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία υπογραμμίζει ότι το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους παρασκευαστές εμβολίων.

Τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού με συγκεκριμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες ότι ενδέχεται να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθώς και των αντισωμάτων που αναπτύσσουν όσοι μολύνονται από κορονοϊό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που απέκτησαν αντισώματα στον κορονοϊό αφού ανέρρωσαν από covid-19, αλλά και άλλων που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer/BioNTech τα οποία χορηγούνται στη Βρετανία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το επίπεδο της εξουδετέρωσης του κορονοϊού από τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν σε όσους εμβολιάστηκαν κατά της covid-19 σχεδόν υποτριπλασιάστηκε απέναντι στο βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος (γνωστό ως Ρ1), όσο μειώνεται δηλαδή και απέναντι στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

"Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι τα αντισώματα που έχουν παραχθεί φυσικά και αυτά που δημιουργήθηκαν μετά τον εμβολιασμό εξακολουθούν να εξουδετερώνουν αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη, αλλά σε μικρότερο ποσοστό", αναφέρεται στην έρευνα.

Το παραλλαγμένο στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του επιπέδου εξουδετέρωσης του κορονοϊού, κατά εννέα φορές σε όσους είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά 7,6 φορές σε όσους είχαν λάβει αυτό της Pfizer/BioNTech.

Oι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν ότι η ανάπτυξη εμβολίων κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, γνωστού ως Β.1.351, θα πρέπει να είναι "η βασικότερη προτεραιότητα για τους παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως".

Η έρευνα αυτή δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕvia Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/3s0g86x
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.