Έτσι θα γίνονται τα self tests, τι πρέπει να κάνετε αν βγει θετικό

Έτσι θα γίνονται τα self tests, τι πρέπει να κάνετε αν βγει θετικό

Διευκρινίσεις για τα self tests στα οποία θα έχουν από το τέλος Μαρτίου πρόσβαση όλοι οι πολίτες, μόνο με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους στα φαρμακεία, έδωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο Υπουργός εξωτερικών μεταξύ άλλων είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα εξειδικευτούν όλες οι λεπτομέρειες για τα δωρεάν test, ωστόσο προχώρησε σε κάποιες διευκρινίσεις.

Άλλο rapid και άλλο self test

«Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που φέραμε rapid tests, αρχικά με εθελοντική συνεισφορά και στη συνέχεια με την αγορά τους από το Υπουργείο Υγείας. Τώρα, όμως, μιλάμε για κάτι άλλο. Δεν μιλάμε για rapid tests, μιλάμε για τα tests που μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει ξανά και θα είναι και πάλι από τις πρώτες χώρες που θα τα φέρει εδώ. Άρα μιλάμε για μη συγκρίσιμα μεγέθη».

Τι κάνουμε αν το test βγει θετικό

«Όσον αφορά τώρα στην επιδημιολογική επιτήρηση, στα κανονικά tests θα συνεχίσει να γίνεται η ιχνηλάτηση, όπως γινόταν πάντα, από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ. Από εκεί και πέρα, όμως, μιλάμε για μία ακόμα βαθμίδα ατομικής ευθύνης. Ο πολίτης που θα κάνει το self test στο σπίτι του, εάν αυτό θα βγει θετικό, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα προβλέπεται, η οποία σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μία επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος, ώστε από εκεί και πέρα να υπάρξει η ιχνηλάτηση και η καταγραφή του κρούσματος.

Μέχρι τέλος Μαρτίου, όλα αυτά θα εξειδικευτούν, ώστε να ξέρει κάποιος τι πρέπει να κάνει» είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Τι λέει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «το ΔΣ του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΠΦΣ, υπογραμμίζεται ότι «οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους».



via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/3eZe1fx
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη