Αναμένουμε ως και 10.000 κρούσματα, τη Μεγάλη Τρίτη η κορύφωση

Eurokinissi

Ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης, πρόσθεσε οτι οι υπολογισμοί φέρνουν τη Θεσσαλονίκη στα επίπεδα του Νοεμβρίου, η κορύφωση αναμένεται 18 Απριλίου ενώ, η αποκλιμάκωση δεν θα έρθει νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή μίλησε για την πανδημία, για το πότε αναμένουμε κορύφωση του φαινομένου με χιλιάδες κρούσματα και αποκλιμάκωση που αναμένεται από τα τέλη Απριλίου.

Στις 18 Απριλίου θα έχουμε την κορύφωση της πανδημίας, που σε αριθμό κρουσμάτων, «κορύφωση» σημαίνει περίπου 5.000 μολύνσεις την ημέρα, «με πολλά τεστ», όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με το καλό σενάριο η κορύφωση στις ΜΕΘ θα έρθει στις 28 Απριλίου». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν είναι τα αποτελέσματα των self tests, που θα δηλωθούν ως θετικά.

«Εκεί, μπορεί να βγουν 8.000 και 10.000 άνθρωποι θετικοί σε μια μέρα. Κι αυτό θέλουμε. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχίσει να κάνει τα τεστ», υπογράμμισε.

Τι είπε για το Πάσχα

Δεν αποκλείεται να δούμε την κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το Πάσχα. Και μέχρι τότε, εφόσον αποτύχει και η διαδικασία των self test, δεν θα μιλάμε για 3.000 κρούσματα τη μέρα αλλά για διπλό και για τριπλό αριθμό».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει τέλη Απριλίου, ενώ αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε: «Ας πούμε ότι επιτρέπουν. Εφόσον βλέπω εγώ στην καμπύλη που έχω τώρα στον υπολογιστή μου ότι στις 28 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη δηλαδή, θα έχουμε κορύφωση των ΜΕΘ, εκείνη την ώρα θα πάρω εγώ τα παιδιά μου να πάμε στους Παξούς που έχουμε εξοχικό; Ειλικρινά τώρα. Μάξιμουμ διασπορά, χωρίς περιθώρια στα νοσοκομεία».

Οι λόγοι που μας οδήγησαν ως εδώ

«Έχουμε μια 15-25% χαμηλότερη απόδοση εφαρμογής των μέτρων του lockdown, έχουμε να κάνουμε με μεταλλαγμένα στελέχη (βρετανική, νοτιοαφρικανική, βραζιλιάνικη) που έχουν να κάνουν με αυξημένο ρυθμό μεταδοτικότητας και είχαμε και λίγο πιο κρύο καιρό το τρίμηνο σε σχέση με τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020. Κι αυτά κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την απόδοση του lockdown».

«Το βασικό στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι η καλή εφαρμογή των self tests. Όχι μόνο να το κάνουμε σωστά, αλλά να το διαχειριστούμε (το αποτέλεσμα) και σωστά. Να μπούμε σε καραντίνα, αν βγούμε θετικοί, να κάνουμε γρήγορα τα επιβεβαιωτικά τεστ, ώστε να ξέρουμε αν είμαστε θετικοί ή όχι. Και από και και πέρα, η πολιτεία να κάνει την αντίστοιχη ιχνηλασία, για να έχουμε συνολικό έλεγχο της πανδημίας».

Η Θεσσαλονίκη θα επανέλθει στα δεδομένα του Νοεμβρίου

«Έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, κάτι που δικαιολογεί και το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου σε κάποιες πόλεις».
Διευκρίνισε ότι σε αυτές τις πόλεις η αύξηση των νοσηλειών θα μεταφραστεί «με μαθηματική ακρίβεια» σε αύξηση των διασωληνωμένων.

Οι υπολογισμοί φέρνουν τη Θεσσαλονίκη στα επίπεδα του Νοεμβρίου, «που θα είναι πολύ δύσκολο στη διαχείριση».

«Οι γιατροί, προσπαθώντας να αποφύγουν τον υπερβολικό υγειονομικό κίνδυνο, θέλησαν να δώσουν ένα περιθώριο στο σύστημα (υγείας), έτσι ώστε να μπορεί να ανοίξει πιθανώς το λιανεμπόριο σε μια εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά με self tests», είπε.

«Πρέπει να βλέπουμε τη διαφορά βδομάδα βδομάδα, αλλά και την επιτάχυνση. Όταν οδηγούμε αυτό που μας κάνει να τρακάρουμε, δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η επιτάχυνση που έχουμε», υπογράμμισε.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2R2NWlH
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη