Τέλος χρόνου για την επανένταξη στη ρύθμιση με έως 120 δόσεις

intime

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών που έχασαν το προηγούμενο διάστημα. Σήμερα Μ.Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την επανένταξη στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων, των φορολογούμενων οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και ως εκ τούτου δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις ρυθμισμένες οφειλές τους.

Η δεύτερη ευκαιρία αφορά οφειλέτες οι οποίοι είχαν πληρώσει κανονικά τη δόση του περασμένου Δεκεμβρίου, χωρίς να έχουν άλλες εκκρεμότητες από το 2020, αλλά δεν είχαν υποβάλει την προβλεπόμενη αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ ή στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31/12/2020. Αντίστοιχα, ευκαιρία επανένταξης έχουν και όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την 01/01/2021.

Η διαδικασία επανένταξης είναι απλή, καθώς οι οφειλέτες αρκεί να υποβάλλουν μια αίτηση στη ΔΟΥ τους έως και σήμερα.

Με την υποβολή της αίτησης θα μπορουν να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις που αφορούν:

- Οφειλέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης, όπως διαπιστώνεται μετά από έλεγχο που διενεργείται από την αρμόδια ΔΟΥ, και οι οποίοι υπέβαλαν την αίτηση επανένταξης μετά την 01/01/2021 δεν υποχρεούνται να υποβάλουν νέα αίτηση.

- Οφειλέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2020, αλλά δεν υπέβαλαν την αίτηση επανένταξης, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία (ΔΟΥ/Ελεγκτικό Κέντρο/Ε.Μ.ΕΙΣ.) μέχρι και 29/04/2021 και είτε η προθεσμία καταβολής της δόσης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 έχει παραταθεί είτε έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον τη δόση Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2021.

Στην περίπτωση που δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις εξόφλησης ή παράτασης καταβολής των προαναφερόμενων δόσεων, οι οφειλέτες δεν μπορούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις.

Δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου 

Έως και αύριο, Μ. Παρασκευή (30/4) έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στη ρύθμιση με έως και 120 δόσεις των δανείων που είχαν λάβει με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, αλλά δεν κατάφεραν να τα εξυπηρετήσουν με αποτέλεσμα να καταπέσουν. Η ρύθμιση προβλέπει τη μείωση ή ακόμα και τον μηδενισμό των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών πρoσώπων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή της εταιρείας Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑE (TΕΜΠΜΕ ΑΕ) και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.

Εφόσον υπάρχουν περισσότερα το ενός δάνεια, τότε αυτά θα ρυθμιστούν όλα μαζί, ενώ μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν και οι μη ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και αυτές που τελούν σε αναστολή. Η ελάχιστη δόση του δανείου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 20 ευρώ και είναι έντοκες με επιτόκιο 3% ετησίως. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης, αυτή επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,25%.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής. Αν ο οφειλέτης εξοφλήσει νωρίτερα τη ρύθμιση, τυγχάνει απαλλαγής των τόκων σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.

Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμίζονται με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως εξής:

  • Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.
  • Από δύο (2) έως και τέσσερις (4) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 95%.
  • Από πέντε (5) έως και δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 85%.
  • Από δεκατρείς (13) έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.
  • Από είκοσι πέντε (25) έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 75%.
  • Από τριάντα επτά (37) έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 45%.
  • Από σαράντα εννέα (49) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 30%.
  • Από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 20%.
  • Από εβδομήντα τρεις (73) έως και ενενήντα έξι (96) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 15%.
  • Από ενενήντα επτά (97) έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 10%.


via Ολες οι ειδήσεις | D NEWS https://ift.tt/3dZCyjy
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη