Σκέρτσος: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά η εστίαση, τον Απρίλιο 1,5 εκατ. εμβολιασμοί

Σκέρτσος: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά η εστίαση, τον Απρίλιο 1,5 εκατ. εμβολιασμοί

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας με τον κορονοϊό, ενώ ανέφερε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

«Βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, υπάρχει διαφάνεια στην διαχείριση της πανδημίας, έχουμε λάβει πολλά μέτρα οικονομικής στήριξης, έχουμε κάνει προσλήψεις και έχουν γίνει πολλές επενδύσεις στο ΕΣΥ, έχουν δημιουργηθεί πολλές κλίνες ΜΕΘ. Με βάση τις δυνατότητες της η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε αναλογικά πολύ λιγότερους θανάτους, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει κριτική με βάση αντικειμενικούς αριθμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί τελευταία, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος στην Ελλάδα, να έχουμε αυξημένο αριθμό θανάτων, όμως η γενική εικόνα συνολικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, δείχνει ότι η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων, ενώ υπάρχει έξαρση στα κρούσματα, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ. Το φθινόπωρο είχαμε 2.000-3.000 κρούσματα με τα μισά ή το 1/3 των τεστ που κάνουμε σήμερα. Η δυνατότητα για τεστ αυξάνεται σταδιακά. Πέρσι ξεκινήσαμε από τα 1.000 τεστ και τώρα ειμαστε στα 60.000 και με τα ατομικά, οικιακά τεστ θα πάμε σε πολύ υψηλά νούμερα. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δυναμικά και έχουν στόχο να λειτουργήσει και λίγο η αγορά και μετά και τα σχολεία».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί δεν ανοίγει η εστίαση πριν από το Πάσχα και να ανοίξουν μετά το Πάσχα τα σχολεία, ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικά τα Λύκεια, γιατί έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά, ενώ υπάρχουν και οι εξετάσεις των παιδιών. Αυτό έχει συζητηθεί στην Επιτροπή και θα τεθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα».

«Η χρησιμότητα των self test είναι η επαναληπτικότητα τους. Το ότι κάναμε τεστ και βγήκε αρνητικό δε σημαίνει ότι είμαστε εντάξει, μπορεί να κολλήσουμε στο επόμενο μισάωρο. Είναι ένα εργαλείο για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κρούσματα. Όλα τα self test θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, φέροντας την σήμανση CE και από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει "καπέλωμα" της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Υπάρχει εισήγηση και ενημέρωση της από την Κυβέρνηση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, με βάση τα οποία εισηγείται η Επιτροπή. Το lockdown όπως έχει εφαρμοστεί αποτελεί εισήγηση της Επιτροπής».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει ευελιξία για τις μετακινήσεις το Πάσχα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «οι ανάσες ελευθερίας έχουν την σημασία να τονώσουν την γενική συμμόρφωση στα μέτρα. Δεν είναι χαλάρωση, έχουμε ακόμη αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μεγάλη πληρότητα στης ΜΕΘ».

«Το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά, το λένε όλοι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο. Υπάρχει καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων, υπάρχει πίεση από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιλυθεί το ζήτημα. Τον Απρίλιο θα πραγματοποιήσουμε 1,5 εκ. εμβολιασμούς, ενώ το πρώτο τρίμηνο έχουμε 1,7 εκ. εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν αλματωδώς. Τον Μάιο θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού».

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ είπε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων για την χορήγηση του ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό και τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και ότι ακολουθείται η γραμμή που δίνεται από τους ειδικούς. 

Τέλος, σχετικά με το δώρο Πάσχα, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι θα δοθεί με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων ή όσων τελούν σε επιδοτούμενη αναστολή σύμβασης, ενώ για τον τουρισμό σημείωσε ότι «θα ανοίξει» από τα μέσα Μαΐου και θα ανοίξει με ασφάλεια, όπως έγινε και πέρσι».via Ειδήσεις https://ift.tt/3ujn7rI
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.