Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή - Οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι

eurokinissi

Με την προειδοποίηση προς τους πολίτες ότι οι αυστηροί περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν, εάν στην σταδιακή αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων δεν δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, «γιατί δε μιλάμε ακόμα για άνοιγμα της αγοράς», σηματοδότησε την ομιλία του στη Βουλή για τον κορονοϊό και την οικονομία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη κρίσιμο δίμηνο στη μάχη κατά του κορονοϊού, το οποίο ελπίζουμε να είναι το τελευταίο», ενώ έστειλε και δύο μηνύματα, ένα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα προς τα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά της εργαλεία για να πιέσει τις εταιρείες να είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην προμήθεια των εμβολίων, καθώς και ότι στόχος στην Ελλάδα είναι μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει το πρώτο τοίχος ανοσίας και στα τέλη Μαϊου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αναζητηθούν συνθέσεις γιατί ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας έχει το τίμητα της συνεννόησης και «προϋπόθεση είναι ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός».

«Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή»

«Πρόκειται για τη δέκατη φορά που μιλώ στη Βουλή για πανδημία, χωρίς να αθροίζω τις δεκάδες αφορμές και με άλλες κοινοβουλευτικές αφορμές. Η δημοκρατία μας λειτουργεί παρά τις δυσκολίες του κορονοϊού, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενημερώνει τους πολίτες, διεκδικώντας κοινή στάση απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις να ήταν λιγότερες, να είχαμε βάλει τέλεια στο κεφάλαιο της πανδημίας. Δυστυχώς, παντού στον κόσμο, ο ιός παρουσιάζεται επιθετικός στο τελείωμα του και οι μεταλλάξεις επιβάλλουν προσαρμογές στις στρατηγικές. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον κορονοϊό και ελπίζουμε να είναι και το τελευταίο. Με ένα ρεαλιστικό σχέδιο, η άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην ελληνική κοινωνία.

Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινή βάση συζήτησης με βάση τους αριθμούς, για να μην έχουμε παράλληλους μονολόγους, χωρίς κοινό κώδικα ερμηνείας της πανδημίας γιατί κινδυνεύουμε είτε να υποβαθμίζουμε επιτυχίες είτε να μην αναγνωρίζουμε λάθη. Να ανανγωρίσουμε αριθμούς διεθνών οργανισμών που αποτυπώνουν την συνολική μας απόδοση. Συμφωνα με τον ΠΟΥ, η Ελλαδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαικό μέσο όρο, θα είχαμε ακόμη 8000 νεκρούς, μια κωμόπολη.

Σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών και τις καθυστερήσεις, ας συμφωνήσουμε ότι με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια που έχουμε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση ως ποσοστό πληθυσμού για τα εμβόλια». Κρατώντας ένα χαρτί που είχε πίνακα από το ASDC, σχετικά με μέσο αριθμό τεστ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είμαστε λίγο καλύτερα από τον μέσο όρο, αλλά και ότι «παραπάνω από 2 στα 3 τέστ που έχουν γίνει στη χώρα είναι δωρεάν».

«Ο δείκτης της πρόσθετης θνησιμότητας, οι απώλειες που καταγράφονται σε μια χώρα πέραν της φυσιολογικής χρονιάς, σύμφωνα με έγκυρη γαλλική μελέτη, η χώρα μας έχει καλύτερες επιδόσεις , με πρόσθετη θνησιμότητα μόλις 6%. Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ και είναι λάθος να την αξιολογούμε με φωτογραφίες της στιγμής.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα όλων των επιστημονικών προσεγγίσεων, ότι ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας, η Ελλαδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας».

«Φυσικά έγιναν λάθη, όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα που αδικεί τη χώρα και προσβάλλει οσους παλεύουν με τον ιό. Να μην μηδενίζουμε όσα έχουμε πετύχει, το ότι οι ΜΕΘ από 557 είναι σήμερα 1475 είναι πραγματικότητα. Οι χιλιαδες προσλήψειες είναι γεγονός, από τις 241 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, οι 174 έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΥ.

Στη δική μας πολιτική αντίληψη, όλες οι δομές νοσηλείας όταν χρειάζονται αποκτούν ενιαίο κέντρο και ενιαίο σκοπό. Γίνονται κυριολεκτικά ένα ΕΣΥ. Στην Ελλάδα, μερικώς αναχαιτίστηκε χάρη σε μέτρα που πήραμε και ήδη η θετικότητα του ιού παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαικό μέσο όρο. Τα νοσοκομεία ανταποκρίνονται αν και δέχοντια πίεση. Και οι επιδόσεις ανθρώπων δεν έχουν προηγούμενο».

«Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν αν ξαναχρειαστεί. Η αναγωγία εισαγωγών και εξιτηρίων δείχνουν τάση σταθεροποίησης. Οι πολίτες αρχισαν σταδιακά να ξεστρατίζουν, όχι μόνο με τις διαδηλώσεις αλλα και με μικρές παραβάσεις και επιπόλαια πάρτυ. Είναι κουρασμένοι όχι μόνο οι πολίτες αλλα και οι μηχανισμοί επιτήρησης.

Τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση, αποφασίστηκαν νωρίς και είχαν αποτέλεσμα. Μπαίνουμε σε νέα φάση με άλλα χαρακτηριστικά, πιο επιθετική εμτάλλαξη. Έχουμε συμμαχο τον καιρό, εχουμε πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά και πιο ισχυρό σύμμαχο, που είναι τα εμβόλια.

«Η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά, από τη μια πέτυχε στην αγορά εμβολίων διανέμοντας τα εμβόλια, μία σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση, αλλα απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών. Δυστυχώς η πορεία εμβολιασμού είναι απελπιστικά αργή. Αν είχε η Ελλαδα διπλάσια εμβόλια, θα έκανε διπλάσια η τριπλάσια εμβόλια».

«Είναι μικρότητα μια επιχείρηση όπως η επιχείρηση Ελευθερία που δουλεύει υποδειγματικά, χαρη στην αυτοθυσία τόσων λειτουργών, να μην τυγχάνει τις στοιχειώδους αναγνώρισης. Είναι επιτυχία για τη χώρα.

Οι νέες συνθήκες απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις, είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή. Τα Σαββατοκύριακα ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με συντεταγμενο τρόπο. Σε αυτό, συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, πλήν ενός. Υπάρχει αναπροσαρμογή συμπεριφορών και στους πολίτες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μετά από τα δύο αυτά βήματα, ακολουθεί η λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια.

«Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα, επιχειρούν να ανακουφίσουν την κούραση πολιτών να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους και να οδηγήσουν την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα».

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Να μη βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού. Με τον ίδιο τρόπο ποι οι περιορισμοί μειώθηκαν, αν διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα θα αυξηθούν και πάλι. Έχω όμως εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες θα δείξουν υπευθυνότητα».

Αναφερόμενος στη στήριξη της οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι «τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ επιπλέον για το 2021, με τον συνολικό προϋπολογισμό να φτάνει τα 40 δισ. ευρώ».

«Ο Απρίλιος του 2021 δεν είναι ο περσινός. Τώρα προστέθηκαν και οι αλλαγες νοοτροπίας, τότε ο εχθρός ήταν άγνωστος. Σήμερα είναι πιο επιθετικό το στέλεχος, οι αντοχές κοινωνίας και οικονομίας είναι στα όρια τους. Υπαρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων, όπως και στην Ευρωη. Η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα και τους ευχαριστώ για αυτό. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Θέλω να πω στους νέους να αναλογιστείτε την κόπωση των νοσηλευτών, γιατρών. Συμμερίζομαι την κόπωση και τη διάχυτη αγωνία, ειδικά για τους νέους είναι δύσκολο. Έχουμε να διαχειριστούμε 2 δύσκολους μήνες ακόμη.

Αυτή τη φορά, εχουμε δυο πολύ σημαντικά εργαλεία μαζί μας:

- Τα σελφ τεστ, όπου ήταν θλιβερή η προσπάθεια της αντιπολίτευσης με αυτά που έλεγαν για ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία. Τα σελφ τεστ είναι ένα σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Τα παιδιά να δίνουν βεβαίωση στο σχολείο ότι είναι αρνητικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία. Είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά στην μαζική προμήθεια σελφ τεστ.

Τα εμβόλια: Εμβολιασαμε 1.689.500 πολίτες. Τον Απριλιιο θα κάνουμε 1,5 εκ εμβόλια και Μάιο και Ιούνιο ακόμη περισσότερα. Μέχρι τέλη Μαϊου, θα έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε με τουλάχιστον μια δόση όλους τους άνω των 60, το σύνολο των ευπαθών ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει το πρώτο τοίχος ανοσίας και μεχρι τα τέλη Μαίου και τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία ώστε να υποχρεώσει τις εταιρείες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις. Αν αυτό σημαίνει και πάγωμα εξαγωγών εκτός ΕΕ, να γίνει.

Σήμερα είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας μια στείρα αντιδικία που και τους πολίτες αφήνει αδιάφορους, να συμφωνήσουμε σε κάποιους βασικούς άξονες, να ακούσουμε χρήσιμες προτάσεις.

Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν 3 στρατηγικές: Η μια είναι αυτή των αυταρχικών καθεστώτων, οριζόντιοι περιορισμοί, η δεύτερη η ανοσία της αγέλης, η τρίτη είναι η στρατηγική που ακολούθησε η Ευρώπη.

Προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή, δεχθήκαμε να επιβαλλουμε περιορισμούς στην οικονομία. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας έχει το τίμημα της συνεννόησης και προϋποθεση είναι ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός. Είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις.

Να συζητήσουμε για τον τρόπο που θα ανοιξουμε τουρισμό. Είναι μεγάλη η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης. Φτάνουμε στο τέλος της νύχτας, να φέρουμε πιο κοντα το ξημέρωμα, να φθάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».



via Ειδήσεις https://ift.tt/3fBjMAc
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη