-->

Ραγδαίες εξελίξεις: Στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός της Λιβύης με δεκατέσσερις υπουργούς, την ημέρα της επίσκεψης Δένδια στη Βεγγάζη

eurokinissi

Η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την φιλοτουρκική της στάση, με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα, να επισκέπτεται και πάλι τη Δευτέρα την Άγκυρα, μόλις οκτώ μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. Την ίδια μέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βεγγάζη στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης.

Συγκεκριμένα, ο Ντμέιμπα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συνοδεύεται από το σύνολο του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο θα έχει επαφές με Τούρκους αξιωματούχους. Την Άγκυρα θα επισκεφθούν μαζί του δεκατέσσερις υπουργοί της κυβέρνησής του, ο επικεφαλής του στρατού και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης.

Η αποστολή του Λίβυου πρωθυπουργού έχει στόχο να επιβεβαιώσει τη συμφωνία για το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, να νομιμοποιήσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και να την εξαιρέσει από την συμφωνία για την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη χώρα, αλλά και να ζητήσει άδεια για να γίνει γεώτρηση, ανεξαρτήτως αν θα υλοποιηθεί.

Οι προτάσεις Ντμέιμπα παγιώνουν την πολιτική επιρροή του Ερντογάν και διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και την επόμενη μέρα, με τα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης να δείχνουν ότι βασίζονται στις στενές σχέσεις με την Άγκυρα, δείχνοντας ότι η πολιτική της απέναντι στην Άγκυρα δεν θα αλλάξει στο μέλλον.

Η επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού στην Άγκυρα ακυρώνει τους όρους της συμφωνίας για την μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη που υπογράφηκε από τις δύο αντίπαλες πλευρές και η οποία ανέφερε πως αναστέλλονται όλες οι συμφωνίες συνεργασιών με ξένες χώρες, που είχε συνάψει η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Τρίπολης μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα, παραβιάζει τη συμφωνία για την αποχώρηση από τη Λιβύη, όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των ξένων μισθοφόρων, που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, το οποίο θεωρείται βασικό σημείο για να επέλθει η ειρήνη στη Λιβύη.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3dSXGHd
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->