Δασικοί χάρτες: Τέλος στην ταλαιπωρία με αυτόματη ανάρτηση

Eurokinissi

Η κυβέρνηση στοχεύει στο να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες αυτόματα χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.

Όλες οι δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών και φορέων για τους δασικούς χάρτες, καταδεικνύουν πως η ολοκλήρωση και η ανάρτηση τους δίχως προβλήματα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Η καινοτομία βρίσκεται στο γεγονός πως η Κυβέρνηση επιθυμεί να λύσει αυτό το πρόβλημα που βασανίζει για χρόνια το ελληνικό κράτος αποτελώντας σοβαρή παθογένεια, μέσα από μια αυτόματη, γρήγορη και εύκολη διαδικασία χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών που αποτελεί συνώνυμο χρονοβόρων και περίπλοκων διαδικασιών.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να αναρτήσει τους χάρτες λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία δεδομένα που παρουσιάστηκαν τώρα γι αυτό το λόγο και θα προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Σκρέκας: Όλα τα πιθανά σφάλματα στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες

«Όλα τα πιθανά σφάλματα στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ύστερα από διεξοδικές συζητήσεις που πραγματοποίησε με τους βουλευτές Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας, σε συνέχεια των επαφών αυτών αλλά και της συνάντησης με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον αντιπεριφερειάρχη στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σημασίας που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και θα τακτοποιήσει ζητήματα που ήταν εκκρεμή επί δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον υπουργό «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει όλες τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει, πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας, τη νομολογία όπως έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη».

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «όλα τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».

dasos1

Γιώργος Αμυράς - Θα λύσουμε όλα τα προβλήματα με νομοθετικές ρυθμίσεις

«Το υπουργείο θα αντιμετωπίσει κατάματα όλα τα προβλήματα που έχουν βγει στην επιφάνεια με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι πολύ παλιά. Θα λύσουμε όλα τα προβλήματα με νομοθετικές ρυθμίσεις, πάντοτε βέβαια σε αρμονία με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Για τον λόγο αυτόν θα περιμένουμε πρώτα να εκδοθεί και η απόφαση του ΣτΕ για το θέμα της αναθεώρησης των χαρτών».

Μέσα στον Απρίλιο το υπουργείο στοχεύει να ενεργοποιήσει τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, κατά των δασικών χαρτών που είχαν κυρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, είχαν υποβληθεί περίπου 17.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων έχει εξεταστεί μικρό μέρος.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτες η προετοιμασία των αντιρρήσεων ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ΕΠΕΑ.

Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες από τα Δωδεκάνησα για το μεγάλο ποσοστό δασικών εκτάσεων, χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος σύσκεψη προκειμένου να τεθούν τα κριτήρια για ένα συγκεκριμένο φυτό: τους ασπαλάθους.

Η εισήγηση του υπουργείου θα είναι οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση και έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο να μην χαρακτηρίζονται δασικές όπως σήμερα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, αυτό που ζητήθηκε από το γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου είναι να δώσει υποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορεί μία έκταση με ασπαλάθους να χαρακτηριστεί δασική.

dasos2

Αλλαγές στους δασικούς χάρτες προανήγγειλε ο Γ. Γεραπετρίτης

Αλλαγές στους δασικούς χάρτες με οριζόντιες παρεμβάσεις ώστε να αποκατασταθούν αστοχίες που έχουν υπάρξει, προανήγγειλε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ "Αταίριαστοι" και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

"Θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αποκαταστήσουν τα πράγματα. Δηλαδή θα έχουμε μία αναδιάταξη σε ό,τι αφορά τη λογική των δασικών εκτάσεων, άρα οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογήσουν τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια όταν πλέον θα έχουμε έρθει στο ορθό, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες με ενστάσεις, να αποκαταστήσουν τις μεμονωμένες αστοχίες που έχουν υπάρξει" τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

"Το να έχουμε δασικούς χάρτες όπως και κτηματολόγιο, είναι συνθήκη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Έχοντας πει αυτό, να πω ότι πράγματι σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες υπήρχαν περιπτώσεις όπου υπήρχε μία υπερβολική κατηγοριοποίηση δασών. Αυτό παρατηρήθηκε κατεξοχήν στα νησιά όπου είναι και ιδιαίτερες οι συνθήκες οι γεωμορφολογικές λόγω των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία, χθες έγινε μία μεγάλη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας διότι γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ υψηλής ευαισθησίας, ότι θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αποκαταστήσουν τα πράγματα", ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3sV2Etf
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη