Τα εμβόλια από μόνα τους δεν αρκούν στην εποχή των μεταλλάξεων

Τα εμβόλια από μόνα τους δεν αρκούν στην εποχή των μεταλλάξεων

Η ειδική ομάδα της Επιτροπής COVID-19 του Lancet για τη δημόσια υγεία εξηγεί για ποιο λόγο τα εμβόλια από μόνα τους δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της πανδημίας σε μία εποχή που τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν επικρατήσει.

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο τα εμβόλια αποτελούσαν την εγγύηση της ανθρωπότητας για την οριστική έξοδο από την πανδημία της COVID-19. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα η ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού έχει θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού.

Μέλη της ειδικής ομάδας της Επιτροπής COVID-19 του Lancet για τη δημόσια υγεία, ζήτησαν πρόσφατα επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών. Αυτές οι νέες μεταλλάξεις σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στα εμβόλια για την παροχή προστασίας, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε ισχυρά μέτρα δημόσιας υγείας για να μειώσουμε τον κίνδυνο από αυτές τις παραλλαγές. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού σε όλες τις χώρες με δίκαιο τρόπο.

Μαζί, αυτές οι στρατηγικές θα προσφέρουν «μέγιστη καταστολή» του ιού.

Οι 3 πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις σήμερα

Γενετικές μεταλλάξεις ιών όπως του SARS-CoV-2 εμφανίζονται συχνά, αλλά ορισμένα στελέχη αναφέρονται ως «μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος», επειδή μπορούν να μολύνουν άτομα που είχαν προηγούμενη λοίμωξη ή εμβολιασμό ή είναι πιο μεταδοτικά ή μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρή ασθένεια.

Υπάρχουν επί του παρόντος τουλάχιστον τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία:

B.1.351, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Δεκέμβριο του 2020
B.1.1.7, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2020
P.1, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία μεταξύ ταξιδιωτών από τη Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2021.

Παρόμοιες μεταλλάξεις προκύπτουν σε διάφορες χώρες ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε καν οι συνοριακοί έλεγχοι και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού δεν μπορούν απαραίτητα να προστατεύσουν τις χώρες από εγχώριες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών ανησυχίας, όπου υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα.

Εάν υπάρχουν υψηλά επίπεδα μετάδοσης και, ως εκ τούτου, εκτεταμένη αναπαραγωγή του SARS-CoV-2, οπουδήποτε στον κόσμο, αναπόφευκτα θα προκύψουν περισσότερες μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος και θα κυριαρχήσουν τα πιο μολυσματικά στελέχη. Με τη διεθνή κινητικότητα, αυτά τα στελέχη θα εξαπλωθούν.

Ο αντίκτυπος των νέων στελεχών στα εμβόλια και γιατί χρειαζόμαστε μέγιστη καταστολήvia Ειδήσεις https://ift.tt/3mtH1xC
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.