Metoo στην ενόργανη γυμναστική: Έκτακτο ΔΣ της ομοσπονδίας μετά τις συγκλονιστικές καταγγελίες

intime

Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 της Τετάρτης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Dikaiologitika News ο Θανάσης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των καταγγελιών 22 αθλητών και αθλητριών της Ενόργανης Γυμναστικής που αφορούν μεταξύ άλλων σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Οι αθλητές έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να βγει το άθλημά τους από την σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σταθόπουλου στο DNews:

Σήμερα (Τετάρτη 7 Απριλίου) το πρωί ήρθε μια καταγγελία η οποία πήρε αριθμό πρωτοκόλλου στην ελληνική γυμναστική ομοσπονδία, η οποία διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με εντολή εχεμύθειας ως προς τα πρόσωπα των καταγγελλόντων. Στις 18:00 έχουμε έκτακτη σύσκεψη συμβουλίου προκειμένου να αποφασίσουμε, διότι οι καταγγελίες ναι μεν πολλές από αυτές είναι σοβαρές, ωστόσο η κάθε περίπτωση ξεχωριστά δεν αναφέρει συγκεκριμένο τόπο, ή τα πρόσωπα που εμπλέκονται.

Οι καταγγελίες είναι από το 1985. Οι αθλητές αυτοί, δεν είναι αυτή την στιγμή εν ενεργεία. Από εκεί και πέρα δεν θα προκαταβάλω την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η πρόταση μου θα είναι να έρθουμε σε επαφή με τους καταγγέλοντες, ξεχωριστά με εχεμύθεια για να δούμε τι έχει συμβεί και από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει η ελληνική ομοσπονδία θα το κάνει.

Είμαστε δίπλα στους αθλητές και τις αθλήτριες και πιστεύω ότι οι καταγγελίες των ανθρώπων στην ομοσπονδία, θα ρίξουν άπλετο φως σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά».

Σοκαριστικές καταγγελίες για βιασμούς, υποχρεωτικές νηστείες και βασανισμούς στην ενόργανη γυμναστική

Σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι μερικά από τα περιστατικά που καταγγέλλονται από 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών. Οι συγκεκριμένοι αθλητές έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να βγει το άθλημά τους από την σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης.

Βασανισμοί, βία και σεξουαλική κακοποίηση καταγγέλονται σε περιστατικά που ξεκινάνε από το 1985 και κάνουν λόγο για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους με θύματα μικρά παιδιά, αφού οι περισσότεροι αναφέρουν πως ξεκίνησαν την ενασχόληση με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα, στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών, καθώς οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων ασκούσαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη την δράση τους.

Στην επιστολή προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές - τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Επίσης, τονίζεται ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς έψαχναν τα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω.

Εκτός όμως από τη σωματική βία γίνεται λόγο στις καταγγελίες και για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Όπως αναφέρεται: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση».

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Επιπρόσθετα, σημειώνονται ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».via Ειδήσεις https://ift.tt/3cWDVz1
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.