Bellamia Farms: Συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα για τα εμβληματικά κλωστοϋφαντουργεία στη Λαμία ''Βόμβυξ'' και ''Βομβυκρύλ''

Στόχος της εταιρείας είναι να αξιοποιήσει τα 370 στρέμματα όπου βρίσκονται τα κτίρια των πάλαι ποτέ ισχυρών κλωστοϋφαντουργιών Βόμβυξ και Βομβυκρύλ, προκειμένου να αναπτύξει θερμοκήπια με ντομάτες, φράουλες και άλλα κηπευτικά

Σε συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα για την αξιοποίηση της έκτασης όπου παραμένουν εδώ και χρόνια τα… κουφάρια των πάλαι ποτέ ισχυρών ελληνικών κλωστοϋφαντουργιών Βόμβυξ και Βομβυκρύλ (στο 11ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-Στυλίδας) βρίσκεται η Bellamia Farms, μέλος του ομίλου Waterfall Capital Investors LLC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει επαφές του προέδρου της εταιρείας και πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Δημήτρη Μηλιάκου, με τον Βασίλη Καραμούζη, γενικό διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να κλειστεί το deal μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης της έκτασης για 50 χρόνια.

Στόχος της Bellamia Farms είναι να αξιοποιήσει τα 370 στρέμματα της έκτασης αυτής, προκειμένου να αναπτύξει θερμοκήπια, στα οποία θα παράγονται κυρίως ντομάτες, καθώς επίσης και φράουλες και πράσινα κηπευτικά (κομμένες σαλάτες).

Συμφωνία με την ΕΤΑΔ

Θυμίζουμε ότι ήδη η Bellamia έχει συμφωνήσει με την ΕΤΑΔ (έχει συμβασιοποιηθεί η συμφωνία) για την εκμίσθωση 255 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή (στη θέση Κοκκινόγεια του Δήμου Λαμιέων και στο Αυλάκι του Δήμου Στυλίδας), προκειμένου να αναπτύξει υποδομές καθετοποιημένης παραγωγής τριών ειδών υδροπονικής ντομάτας. Συγκεκριμένα προγραμματίζει την κατασκευή θερμοκηπίου 160 στρεμμάτων και υποδομές παραγωγής, καλλιέργειας και συσκευασίας τοματικών προϊόντων (σε τρεις ποικιλίες: μεγαλόκαρπη, κλωνάρι-τσαμπί και ντοματίνια).

Το συγκεκριμένο project βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση έγκρισης αδειοδότησης από τη ΡΑΕ, για τη δημιουργία σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με καύση φυσικού αερίου 8,8 MW. Στον σταθμό αυτό θα γίνεται ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής και χρήσιμης για το έργο θερμικής/ψυκτικής ενέργειας από την ίδια αρχική ενέργεια, στο πλαίσιο μόνο μίας διεργασίας.

Θα λειτουργούν με «μηδενικά» ενεργειακά κόστη

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται/πωλείται στο δίκτυο του AΔMΗΕ, ενώ παράλληλα με την εκμετάλλευση της θερμότητας θα λειτουργούν με «μηδενικά» ενεργειακά κόστη τα υδροπονικά θερμοκήπια. Πηγές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι, εφόσον πάρει το ΟΚ και για τις δύο εκτάσεις, η συνολική επένδυση για τα θερμοκήπια 460 στρεμμάτων θα ανέλθει περίπου σε 90 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα και 480 νέες θέσεις εργασίας. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα θερμοκήπια είναι προκάτ και ότι η παραγωγή τοματικών προϊόντων ξεκινάει πολύ γρήγορα, η επένδυση θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς πολύ γρήγορα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία συνεργάζεται και στην Ελλάδα με Ολλανδούς growers (με τους οποίους ο όμιλος έχει κάνει δουλειές και σε αντίστοιχα έργα στις ΗΠΑ, π.χ. Τενεσί, Πενσιλβάνια κ.α.), καθώς αυτή τη στιγμή η Ολλανδία θεωρείται κορυφαία χώρα παγκοσμίως στην ανάπτυξη θερμοκηπίων.

Στέλνει προϊόντα στη Ρουμανία – Στόχος τα Lidl

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αμερικανική αγορά, ο όμιλος στέλνει ήδη προϊόντα στη Ρουμανία και πιο συγκεκριμένα ντομάτες και πράσινες σαλάτες στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mega Image, μέλος του ομίλου Delhaize, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για είσοδο των προϊόντων και στη Lidl, εκμεταλλευόμενος τη συνεργασία που έχει με μία άλλη μεγάλη γερμανική εταιρεία, την Basf, και η οποία αφορά στην προμήθεια σπόρων. «Πρόκειται για μια ποικιλία ντομάτας που δεν έχει πολύ ζουμί και η οποία έχει σημαντική ζήτηση στο κανάλι του HoReCa», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

www.imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη