ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!!!

 

Πρωτομαγιά στα εξωτικά Πατήσια 

Κωνσταντίνος Μπορδόκας00:00


Η γιορτή της Πρωτομαγιάς, τονίζει την νίκη της φύσης στον αγώνα της για νέα καρποφορία, μεταφέροντας το ανακουφιστικό μήνυμα ερχομού της Άνοιξης.

Η πρώτη μέρα του μήνα των λουλουδιών, υμνείτε από τους ποιητές, διατηρείται από την παράδοση, γιορτάζεται από τον λαό και αξιοποιείται από τους εμπόρους …

«Πρωινό στα Πατήσια». Πίνακας του Κώστα Ηλιάδη που παρουσιάζει τα παραδεισένια Πατήσια των αρχών του 20ου αιώνα.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα διαθέτει τον ρομαντισμό και την αισιοδοξία για το μέλλον διανθισμένα με την απαραίτητη νεοελληνική γκρίνια. Ο ερχομός της Άνοιξης, εορτάζεται  με ξεχωριστό κέφι, πολύ γλέντι και αρκετή ταλαιπωρία, με τους κατοίκους των πόλεων, από τα ξημερώματα,  ντυμένοι με τα καλά τους, φορτωμένοι με φαγητό και μπόλικη ρετσίνα να εφορμούσαν οικογενειακώς προς τις,  πολλές ακόμα, εξοχές για να πιάσουν τον Μάη.

Στη πρωτεύουσα τα απομακρυσμένα αυτά μέρη είναι περιοχές όπως Πατήσια, Αμπελόκηποι, Σεπόλια και  Κολοκυνθού. Η επίσκεψη προς τους εξοχικούς αυτούς προορισμούς αποτελεί μια μικρή Οδύσσεια, αφού οι συγκοινωνίες της εποχής είναι περισσότερο μέσα μαζικής ταλαιπωρίας παρά μεταφοράς, με αποτέλεσμα κάποιοι χρησιμοποιούν επιλογές που ουδεμία σχέση έχουν με το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας :«Δια τούτο πολλοί εκ των κατοίκων εζήτησαν να μεταβούν εις τα Πατήσια με την νεκροφόρον, ως πολύ ευθηνοτέραν»…

Ολάνθιστη άμαξα με κυρία της εποχής.

Όμως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Αθηναίοι, κατακλύζουν τον δημοφιλέστερο προορισμό της εποχής, τα «..πάνδροσα, αρωματισμένα, μυριόχρωμα, δροσόλουστα» Πατήσια, με αποτέλεσμα η περιοχή να ασφυκτιά αφού οι παραθεριστές να μην αφήνουν μέτρο  απάτητο και λουλούδι αμάδητο. Είναι τέτοιο το πλήθος «Είδομεν 50 χιλιάδας περίπου κατοίκους, οι οποίοι εκράτουν έκαστος εις τας χείρας ανά ένα στέφανον», που μέσα σ’ ελάχιστη ώρα, δεν απομένει ούτε δείγμα λουλουδιών, με αποτέλεσμα τα μαγιάτικα στεφάνια να στολίζονται με κάθε είδους πρασινάδα, που συνήθως συνοδεύεται με ένα σκόρδο για την βασκανία και την αποτροπή του κακού.

Πρωτομαγιάτικη γελοιογραφία του 1906 στον «Πετεινό», με πρωταγωνιστές τους πολιτικούς αρχηγούς της εποχής με ανοιξιάτικο ντύσιμο.

Η Πρωτομαγιά στα Πατήσια, αποτελεί στη πραγματικότητα ένα λαϊκό πανηγύρι, με ότι αυτό περιλαμβάνει η λέξη : Κόσμο που τρώει και πίνει πάνω στη στρωμένη γη, πλανόδιους που πουλούν στεφάνια, τριαντάφυλλα, γαρδένιες, γαρύφαλλα και μπουκέτα,  υπαίθρια οπωροπωλεία, αλλά και τον πρόδρομο του κινηματογράφου το «Πανόραμα», όπου με μια πεντάρα μπορείς να δεις εικόνες από την καθημερινότητα ευρωπαϊκών πόλεων. Τα ελάχιστα μαγαζιά της περιοχής είναι κατάμεστα με τους εκδρομείς να σχηματίζουν τεράστιες ουρές για ένα ποτήρι δροσερή μπύρα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



from Πίσω στα παλιά https://ift.tt/3nCIPF0
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη