Εμβολιασμός: Τα ραντεβού που ακυρώνονται και η «εθνική ανάγκη» για τείχος ανοσίας

Εμβολιασμός: Τα ραντεβού που ακυρώνονται και η «εθνική ανάγκη» για τείχος ανοσίας

Στο 22,4% το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις - Η εικόνα για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Μερικές μόλις χιλιάδες είναι οι ακυρώσεις ραντεβού για εμβολιασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, με το μεγαλύτερο κομμάτι των εν λόγω ακυρώσεων να αφορούν ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια…

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα εμβόλια κατά της COVID-19 των τριών εταιρειών, όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ωστόσο, σχεδόν κανένα νέο ραντεβού δεν προγραμματίζεται με το εμβόλιο της τέταρτης εταιρείας, παρότι λίγες χιλιάδες δόσεις είναι διαθέσιμες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr έως και χθες, Δευτέρα 6 Ιουνίου, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 6,258 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με 2,369 εκατομμύρια πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 22,4%.

«Παρατηρείται πολύ μεγάλη πίεση στα ραντεβού και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας τα ραντεβού είναι καλυμμένα στο 100%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, που έχει 100% πληρότητα στο ραντεβού Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε πως «η απορροφητικότητα των εμβολίων είναι πολύ υψηλή για τις τρεις εταιρείες και τα διαθέσιμα ραντεβού γίνονται ανάρπαστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Τα ποσοστά των ακυρώσεων

Τι συμβαίνει λοιπόν με τις ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού για εμβολιασμό;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αριθμοί των ακυρώσεων αν και πρόκειται για χιλιάδες δεν αποτιμώνται σε τόσο υψηλά επίπεδα που να προκαλούν προβληματισμό για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών. Δεν είναι όμως μηδενικές (για τα περισσότερα βέβαια εμβόλια)…

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ακυρώσεις ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca ανέρχονται σε 1,89%, με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε 0,44% και με της Moderna σε μόλις 0,29%. Το μονοδοσικό εμβόλιο της Jonhson & Johnson δεν είναι στη λίστα γιατί είναι το μοναδικό εμβόλιο για το οποίο δεν έχουν υπάρξει ακυρώσεις.

Αυτές οι ακυρώσεις έγιναν αισθητές τις προηγούμενες ημέρες, όταν και ο αριθμός των εμβολιασμών έπεφτε κάτω από τις 100 χιλιάδες ημερησίως. Ωστόσο, χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν και πάλι περισσότεροι από 100 χιλιάδες εμβολιασμοί που στην πλειονότητα τους αφορούσαν σε εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, αλλά και σε δεύτερες δόσεις AstraZeneca.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα αδιάθετα εμβόλια AstraZeneca για πρώτη δόση είναι περίπου 6 με 7 χιλιάδες, αν και αναμένεται να παραλάβουμε άλλες 350-400 χιλιάδες δόσεις, που είναι μέρος των προσυμφωνημένων δόσεων.

Με δεδομένη την απροθυμία των πολιτών της χώρας να εμβολιαστούν με το εν λόγω εμβόλιο, αναμένεται να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης τους, με βασικότερη τη διάθεση τους σε βαλκανικές χώρες, ώστε να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός τοίχους ανοσίας και στις χώρες με τις οποίες γειτονεύουμε. Η άλλη εναλλακτική είναι η προσφορά τους στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ώστε να διατεθούν σε φτωχότερες χώρες του κόσμου, που τις έχουν τεράστια ανάγκη.

Πολύτιμη η κάθε δόση

Το διακύβευμα των εμβολιασμών, η έγκαιρη επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, επιβάλλει την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης δόσης.

Πρόσφατα, από το βήμα του Regional Growth Conference ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη» και προειδοποίησε πως όσο αναβάλουμε να πετύχουμε το στόχο τόσο το ποσοστό πληθυσμιακής ανοσίας θα αυξάνεται.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε το μαγικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, γιατί το απαραίτητο αυτό ποσοστό σχετίζεται και με τη μεταδοτικότητα του ιού. Το καλοκαίρι η μεταδοτικότητα του ιού πέφτει και άρα το ποσοστό που πρέπει να φθάσουμε για να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Το 70% μάλλον είναι υπέρ αρκετό. Αν αναβάλουμε σαν λαός, με τη συμπεριφορά μας, πότε θα φθάσουμε σε αυτό και θέλουμε να φθάσουμε στο 70% το Δεκέμβριο. Τότε ίσως να μην επαρκεί και να πρέπει να φθάσουμε παραπάνω, στο 80% και στο 85%, διότι ο ιός θα είναι πιο μεταδοτικός και πιθανόν να έχουμε και μεταλλαγμένα στελέχη».

Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα «πλέον τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 71% και αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 74,3%. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, όπως τις καταγράφουμε ανά πενταετία, αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού τους αυτή την στιγμή είναι άνω του 70%», ανέφερε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους.

 



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3w23t4R
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη