-->

Χάρτης των ξενοδοχείων Ξενία σε παλιό φυλλάδιο του Ε.Ο.Τ. - Κάποτε λειτουργούσε και της Υπάτης


Χάρτης των Ξενία, φυλλάδιο του Ε.Ο.Τ. Με διαφορετική σήμανση τα ξενοδοχεία, τα μοτέλ, οι ξενώνες (Inns). Αναφέρονται επίσης παραλίες όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της αλυσίδας. Με βέλη σημειώνονται τα σημεία εισόδου στη χώρα από τα Βαλκάνια, την Ιταλία και την Τουρκία.

Κάθε χάρτης ειδικού περιεχομένου είναι ταυτόχρονα και ένας νοητικός χάρτης, δηλαδή εμπεριέχει και άλλα επίπεδα σημασιών πέρα από την απλή πληροφορία. Πρώτα πρώτα, για μας εδώ στην ΑΜΕ ο χάρτης αυτός είναι και ένας αρχιτεκτονικός χάρτης που αποτυπώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Σε ένα ακόμη επίπεδο είναι και ένας αισθητικός χάρτης. Οι τοποθεσίες των Ξενία σχηματίζουν ένα δίκτυο που αποτυπώνει ιδέες περί κάλλους και περί τοπίου μιας ορισμένης εποχής κατά την οποία η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα του συγκερασμού του διεθνούς και του τοπικού, του μοντερνισμού και της παράδοσης, όπως το έθεσε η γενιά του '30. Και αυτό οδηγεί στο τρίτο επίπεδο που είναι ο συμβολικός χάρτης. Ένα δίκτυο στο οποίο αποτυπώνονται αρχαιολογικές και ιστορικές αντιλήψεις και το οποίο συγκροτεί και προβάλλει το "πρόσωπο της χώρας προς τα έξω". Αυτό το δίπολο της αναψυχής και των ιστορικών/αρχαιολογικών ενδιαφερόντων που υπήρξε χαρακτηριστικό της εποχής των Ξενία πριν από την εμφάνιση του μαζικού τουρισμού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->