Έκτακτο: Συναγερμός στα Βίλια, σε απόσταση αναπνοής η φωτιά από τα σπίτια

Twitter

Η φωτιά στα Βίλια έχει αναζωπυρωθεί και βρίσκεται πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. Παλέυουν οι κάτοικοι μαζί με τους πυροσβέστες.

Συναγερμός έχει σημάνει στα Βίλια όπου ο άνεμος άλλαξε φορά και πλέον απειλεί την πόλη και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια.

Όπως αναφέρεται οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί στα σπίτια αναμένοντας εντολές να ριχτούν στη μάχη ενώ, ο καπνός είναι τόσο έντονος που επικρατεί σκοτάδι γεγονός που απαγορεύει στα Canadair να πετάξουν και να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων καθώς πλησιάζουν απειλητικά οι φλόγες τα Βίλια.

Πολλοί ωστόσο, είναι εκείνοι που μένουν πίσω για να συνδράμουν το έργο της περιχοήες καθώς το μέτωπο θεωρείται δύσβατο και η γνώση της περιοχής από τους κατοίκους θεωρείται σημαντική

Δήμητρα Κώνστα- πρώην δημοτική σύμβουλος

Όπως ανέφερε η Δήμητρα Κώνστα, η φωτιά βρίσκεται μόλις 500μ. μακριά από τα πρώτα σπίτια στα Βίλια, επισημαίνοντας ότι αν δεν επιχειρήσουν εναέρια μέσα τα Βίλια θα καούν.

Ξανθή Ρούσση: Και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;

Η Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια είπε ότι η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό. Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή ενώ, αρκετοί έχουν μείνει πίσω για να βοηθήσουν βρέχοντας τις αυλές τους και κόβοντας δέντρα σε περίπτωση που πλησιάσει τη φωτιά ενώ στήνουν αντιπυρικές ζώνες καθώς γνωρίζουν την περιοχή και βοηθούν με αυτόν τον τρόπο το δύσκολο έργο της πυροσβεστικής.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Συνολικά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Έκκληση για εναέρια μέσα

Αυτήν τη στιγμή επιχειρούν 4 ή 5 ελικόπτερα στο σημείο με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκλήσεις για ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Ενδεικτική η ανάρτηση - έκκληση για εναέρια μέσα

{https://twitter.com/koukoutsavt/status/1427962253362532352?s=20}

Η φωτιά κινείται και προς Παλαιοχώρι και Πανόραμα.

Το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη που θεωρείται δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις.

Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Προφητικός ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών

Νωρίτερα, για την εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στα Βίλια μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, κ. Σταθόπουλος τονίζοντας ότι οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ασταθείς και αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα, όπως συνέβη πριν από λίγο.

Όπως επεσήμανε:

«Η φωτιά στα Βίλια θα καίει για τις επόμενες δύο ημέρες γιατί βρίσκεται σε πολύ δύσβατες περιοχές όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις».

επόμενες δύο ημέρες γιατί βρίσκεται σε πολύ δύσβατες περιοχές όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις».

Έχουν καεί πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Βίλια: Βίντεο ντοκουμέντο, έτσι άρχισε η φωτιά

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του οικισμού του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται κοντά στα Βίλια σε ανάρτησή του καταγγέλλει πώς ξεκίνησε η φωτιά στην περιοχή.

Στην ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος, ανάμεσα σε άλλα, γράφει:

«Δείτε στο πρώτο βίντεο από τι φωτιά ξεκίνησε αυτή η καταστροφή. Είναι δυνατόν;». Στη συνέχεια προσθέτει για τη φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα: «Η ώρα του βίντεο είναι 12:33. Εγώ είδα ελάχιστο καπνό κατεβαίνοντας από τον οικισμό μας προς τα Βίλια, στο δρόμο της Μπέλιζας. Αρχικά ήταν τόσο λίγος ο καπνός που νόμιζες πως κάποιος ψήνει. Λόγω του ότι όμως γνωρίζω καλά την περιοχή, όταν είδα το σημείο, κατάλαβα πως εκεί δεν υπάρχει σπίτι.

Κατευθύνθηκα αμέσως προς τα εκεί όπου είδα μερικούς ανθρώπους να παλεύουν με κλαδιά και πυροσβεστήρες αυτοκινήτου. Αρχικά λόγω του ότι η φωτιά ήταν πολύ μικρή και πάνω στο δρόμο, πίστεψα πως θα την σβήσουμε. Όμως με τον βοριά που ήρθε μέσα σε λιγότερο από 1 λεπτό η φλόγα ανέβηκε στα 10 μέτρα.

Το τρίτο βίντεο με την φωτιά αρκετά φουντωμένη και που έρχονται τα πρώτα πυροσβεστικά είναι στις 12:36. Σε μόλις 3 λεπτά έχει πάρει τέτοια έκταση».

{https://ift.tt/3ATpNja}

Γιώργος Πατούλης- Δόθηκε μάχη όλο το βράδυ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3zc4NnD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη