Καυτό φθινόπωρο για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις - Εντός του φθινοπώρου θα υπάρξουν εξελίξεις και για τη ΛΑΡΚΟ

Καυτό προμηνύεται το επόμενο χρονικό διάστημα για την πρόοδο των μεγάλων ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρά τα επιμέρους εμπόδια, ήδη από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσουν οι ανοιχτοί διαγωνισμοί, με πρώτη την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, που θεωρείται και το πιο ώριμο project. Εντός του φθινοπώρου θα υπάρξουν εξελίξεις και για τη ΛΑΡΚΟ, ενώ έπονται ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΥΑΦΑ Καβάλας, που για διαφορετικούς λόγους παρουσιάζουν καθυστερήσεις.

ΔΕΠΑ Υποδομών 

Στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να ανοίξουν εντός της επόμενης εβδομάδας οι δυο δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί . Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει ήδη στην αποσφράγιση του πρώτου φακέλου των δύο συνολικά δεσμευτικών προσφορών. Αφότου ελεγχθεί η πληρότητα και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στους φακέλους που έχουν υποβάλει η Italgas και η EPH, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Τα προτεινόμενα τιμήματα θα αξιολογηθούν με βάση τις αποτιμήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τους ανεξάρτητους συμβούλους. Σε περίπτωση που οι προσφορές των δύο επενδυτών έχουν διαφορά μεταξύ τους μέχρι και 15%, όπως προβλέπεται σε όλους τους διαγωνισμούς θα ζητηθεί και από τους δύο να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές. Αντίθετα, σε περίπτωση που η διαφορά είναι μεγαλύτερη, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τον επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά να υποβάλει βελτιωμένη πρόταση. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει η σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας, η οποία θα σταλεί για έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο, ενώ η μεταβίβαση θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γ.Δ. Ανταγωνισμού και Γ.Δ. Ενέργειας). Η πώληση θα ολοκληρωθεί με τη μεταβίβαση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και των ΕΛΠΕ (35%) στον προτιμητέο επενδυτή, με το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής να τοποθετείται χρονικά το νωρίτερο μέχρι το τέλος του έτους.  

ΛΑΡΚΟ 

Στις αρχές του μήνα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προετοίμασε και ενέκρινε τα κείμενα των συμβάσεων μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική φάση του διαγωνισμού, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Το Ταμείο αναμένεται να ορίσει την προθεσμία για την κατάθεση των οικονομικών προσφορών στα μέσα Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά τη μίσθωση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα αλλά και του ορυχείου στο Λούτσι Βοιωτίας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να διενεργηθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, του Αγίου Ιωάννη στη Βοιωτία και της Καστοριάς. 

Επί του παρόντος οι εκπρόσωποι των έξι επενδυτικών σχημάτων που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον λαμβάνουν πληροφορίες για τα υπό παραχώρηση πάγια μέσω του VDR του διαγωνισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι έξι επενδυτές δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον και συμμετέχουν στη διαδικασία του due diligence. Υπενθυμίζεται ότι οι "μνηστήρες" είναι οι:

- Commodity & Mining Insight Ireland Limited

- Gek Terna S.A. - AD Holdings AG

- Mytilineos S.A.

- Solway Investment Group Limited

- Tharisa PLC

- Trafigura Group Pte Ltd

Υπόγεια αποθήκη Καβάλας 

Λιγότερο ώριμη είναι η διαδικασία παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξόφληση πεδίο της Νότιας Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το VDR αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα, με τους εκπροσώπους των δύο σχημάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ΔΕΣΦΑ - ΓΕΚ Τέρνα και Energean Gas & Oil, να μπορούν να αντλούν τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία για την αξιολόγηση της παραχώρησης. Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες ρυθμιστικού αλλά και τεχνικού χαρακτήρα που θα πρέπει να διευθετηθούν. Μεταξύ αυτών η κυριότερη είναι η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το πλαίσιο του κανονισμού τιμολόγησης και τα ποσοστά της "κοινωνικοποίησης" των τελών που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές, αλλά και οι τεχνικές μελέτες για τις δυνατότητες του παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος που βρίσκεται ανοιχτά της Καβάλας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη παραχώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

ΔΕΠΑ Εμπορίας 

Σε φάση αναμονής βρίσκεται και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξαιτίας της δικαστικής εκκρεμότητας που υπάρχει με την υπόθεση των χρεών της ELFE (λιπάσματα). Η απόφαση για την υπόθεση, που αφορά τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων και κατ' επέκταση των οφειλών της βιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ, αναμένεται το νωρίτερο το φθινόπωρο. Η ELFE διεκδικεί αποζημίωση ύψους 302 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι την περίοδο 2010-2015 αγόραζε φυσικό αέριο τιμολογούμενο με βάση τη ρήτρα πετρελαίου χωρίς να συνυπολογίζεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου. Πρωτόδικα το δικαστήριο δικαίωσε την ELFE, επιδικάζοντας ωστόσο μικρότερο ποσό, της τάξης των 61 εκατ. ευρώ. Και οι δύο εταιρείες προσέφυγαν κατά της απόφασης, με την ELFE πρώτη να πετυχαίνει εκδίκαση της έφεσής της για τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το ΥΠΕΝ, κρίνοντας ότι η υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ενδεχόμενη ήττα της ΔΕΠΑ μπορεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο διεκδικήσεων και από άλλους πελάτες επιβαρύνοντας τον ισολογισμό της επιχείρησης, έδωσε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ για πάγωμα της διαδικασίας πώλησης, μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν προκριθεί η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Εdison, η κοινοπραξία Motor Oil - ΔΕΗ, η Μytilineos, η ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group.

www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη