Αφγανές εκλιπαρούν να μην αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία - «Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν» (βίντεο)

Αφγανές εκλιπαρούν να μην αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία - «Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν» (βίντεο)

Συγκλονίζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν αναφέροντας: «Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν». Την ίδια ώρα που γυναίκες εκλιπαρούν να μην αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία. «Υποχρεωτική η μαντίλα, όχι όμως η μπούρκα», λέει το ισλαμιστικό κίνημα. 

Την ώρα που στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν προσπαθούν να επιβάλουν την εξουσία τους, με την ακραία ισλαμιστική στρατιωτική ομάδα των Ταλιμπάν να έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Καμπούλ, αλλά και των περισσότερων περιοχών, μια ομάδα θαρραλέων γυναικών βγήκε στους δρόμους της πρωτεύυσας για να διαμαρτυρηθεί, διεκδικώντας τα δικαιώματά της.

Αφγανές εκλιπαρούν να μην αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία. Συγκλονίζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της χώρας, αναφέροντας: «Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν». Υπενθυμίζεται ότι η Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν για τα... δικαιώματα των γυναικών. Όταν δημοσιογράφος ρώτησε Ταλιμπάν αν οι γυναίκες θα συμμετέχουν στην εξουσία και εκείνος ξεσπά σε γέλια.

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

Στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Twitter φαίνονται ορισμένες γυναίκες που κρατούν πλακάτ και απαιτούν να μην περιορίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς οι Ταλιμπάν επιστρέφουν στην εξουσία. Σ' ένα ακόμα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter, η ίδια ομάδα γυναικών φαίνεται να βαδίζει στους δρόμους της πρωτεύουσας.

{https://twitter.com/Independent/status/1427885428825337860?s=20}

«Θέλουμε τα δικαιώματά μας, εδώ είμαστε γυναίκες, θέλουμε κοινωνική ασφάλιση, δικαιώματα στην εργασία, δικαίωμα εκπαίδευσης και δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής. Καμία δύναμη δεν μπορεί να αγνοήσει και να καταπνίξει τις γυναίκες. Τα επιτεύγματά μας όλα αυτά τα χρόνια δεν πρέπει να διακυβεύονται», φωνάζουν οι θαρραλέες γυναίκες.

{https://twitter.com/YahooIndia/status/1427854015560306689?s=20}

Συγκλονίζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν: Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν

Την ίδια ώρα, η 29χρονη Zarifa Ghafari είναι από τις λίγες γυναίκες που σε τόσο νεαρή ηλικία κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να καταξιωθούν επαγγελματικά. Στα 27 της χρόνια έγινε η πρώτη γυναίκα αλλά και η νεότερη δήμαρχος σε ολόκληρο το Αφγανιστάν και έκανε τους πάντες να μιλάνε για το ταλέντο και την προσωπικότητά της.

Με τους Ταλιμπάν να βρίσκονται, όμως, κοντά και να πρεσβεύουν τις «απαρχαιωμένες» και απόλυτα ρατσιστικές ιδεολογίες τους, η ίδια δεν μπόρεσε, όπως αναφέρει το «must», να κρατήσει την θέση της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί σε ένα ασφαλέστερο πόστο, στο υπουργείο Άμυνας της Καμπούλ, κι ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των στρατιωτικών.

Μέχρι πρόσφατα η ίδια ήταν αρκετά ικανοποιημένη για την ζωή τους. Είχε μια καλή δουλειά, ήταν ευχαριστημένη με την τροπή της προσωπικής της ζωής, είχε στην αγκαλιά της τα παιδιά της και σχεδίαζε το μέλλον της - όπως κάθε γυναίκα της ηλικίας της. Την Κυριακή (15/08)- με την είσοδο των Ταλιμπάν στο Καμπούλ - όλα άλλαξαν, όμως, αστραπιαία. Αντιλαμβανόμενη το αδιέξοδο, αποκάλυψε πως απλώς περιμένει την στιγμή που θα την σκοτώσουν.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι μαζί τους και με το σύζυγό μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Έτσι κι αλλιώς, πού να πάω;», είπε στο inews.com και συγκλόνισε τους πάντες.

{https://twitter.com/Elif_Safak/status/1427253393643515910?s=20}

Υποχρεωτική η μαντίλα, όχι όμως η μπούρκα, λένε οι Ταλιμπάν

Εν τω μεταξύ, η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε την Τετάρτη (18/08) ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα. Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

«Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν)», σημείωσε ο Σαχίν.

«Χιλιάδες σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτά», τόνισε.

{https://twitter.com/Osinttechnical/status/1427881884667813891?s=20}

{https://twitter.com/AyeshaNRashid/status/1427740216958328842?s=20}

 

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Must)



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/37Q05zG
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη