-->

[Κάρολος Κουν] του Γιάννη Λάμψα

Ο Κάρολος Κουν γεννήθηκε στην Προύσα το 1908. Σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης κι έπειτα πήγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα αισθητικής στη Σορβόννη. Οταν, το 1929, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, διορίστηκε καθηγητής της αγγλικής στο Αμερικανικό Κολλέγιο και ανέλαβε και το θεατρικό τμήμα του ώς το 1938. Στο χρονικό αυτό διάστημα ανέβασε στη σκηνή, με ερασιτέχνες μαθητές, τα έργα «Ορνιθες», «Βάτραχοι» και «Πλούτος» του Αριστοφάνη, «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Το 1934, ο Κουν ίδρυσε, μαζί με τον Διονύσιο Δεβάρη, τη «Λαϊκή Σκηνή» και ανέβασε την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, την «Ερωφίλη» του Χορτάτζη και άλλα έργα. Το 1938 ανέβασε έργα διαφόρων θιάσων ως σκηνοθέτης, αλλά το 1942 ίδρυσε το «Θέατρο Τέχνης», που το αποτελούσαν νέοι ηθοποιοί, όλοι μαθητές του, και όπου ανέβασε πολλά ελληνικά και ξένα έργα.
Από το 1950 και έπειτα, ως σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου Αθηνών, ανέβασε τα έργα «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ, «Ερρίκος Δ’» του Πιραντέλλο και «Ανθρωποι και Ποντίκια» του Στάινμπεκ. Παράλληλα συνέχιζε τις παραστάσεις του με το «Θέατρο Τέχνης», που ανέβασε το 1946 τον «Γυάλινο Κόσμο», το 1949 το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τέννεσση Ουίλλιαμς και το 1955 πέντε μονόπρακτά του με τίτλο «Μίλα μου σαν τη Βροχή». Ανέβασε επίσης τη «Μικρή μας Πόλη» και το «Με τα Δόντια» του Θόρντον Ουάιλντερ το 1954, τις «Καρέκλες», «το Μάθημα» και τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο το 1954-55, τη «Στάση Λεωφορείου» του Ουίλλιαμ Ιντζ και το «Τριαντάφυλλο στο Στήθος» (The Rose Tattoo) του Τέννεσση Ουίλλιαμς το 1956, τον «Κύκλο με την Κιμωλία» του Μπέρτολντ Μπρεχτ, άλλα 5 μονόπρακτα διαφόρων συγγραφέων και το «Λίβινγκ Ρουμ» του Γκράχαμ Γκριν το 1957, το «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι» του Τζων Πάτρικ το 1958.

ΤΟ ΚΥΚΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Από τα ελληνικά έργα, ο Κουν ανέβασε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη το 1957 (με κοστούμια I. Μόραλη και μουσική Μ. Χατζιδάκι), δύο μονόπρακτα του Δημήτρη Κεχαίδή το 1957 και την «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με σκηνικό διάκοσμο Γιάννη Τσαρούχη και μουσική Μ. Χατζηδάκι. Αυτά και πολλά άλλα έργα των ίδιων ή άλλων συγγραφέων, ξένων και Ελλήνων, ανέβασε ο Κουν με το Θέατρο Τέχνης του, που έγινε φυτώριο νέων ηθοποιών και νέων συγγραφέων. Ο Κουν έκανε και περιοδείες σε ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων στη Σοβιετική 'Ενωση και στην Πολωνία (Οκτώβριος 1965).
Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΕΝΕΣΣΙ ΟΥΙΛΛΙΑΜΣ (ΔΕΞΙΑ), ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΚΟΥΝ

Ηδη από το 1954, όταν είχε ανεβάσει τη «Μικρή μας Πόλη», είχε μετατρέψει το θέατρό του σε κυκλικό, εγκαινιάζοντας μια νέα λαμπρή περίοδο. Οι πιο γνωστοί ηθοποιοί του ήταν η Βέρα Ζαβιτσιάνου, ο Κ. Μπάκας, ο Γ. Λαζάνης, η Τ. Σαββοπούλου, η Τασώ Καββαδία, ο Δ. Μπάλας, η Α. Πανταζοπούλου, η Μ. Κωνσταντάρου, αλλά και η Μελίνα Μερκούρη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ 
ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ 20 ΑΙΩΝΩΝ 
ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ 
1996


from anemourion https://ift.tt/34Rp95T
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->