Ενάμιση χρόνο μετά τον νόμο Βρούτση βγάζουν συντάξεις ακόμη με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου

Ενάμιση χρόνο μετά τον νόμο Βρούτση βγάζουν συντάξεις ακόμη με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά για πάνω από 50.000 νέους συνταξιούχους ύψους 2,5 δισ. ευρώ που βγήκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και όχι τον νόμο Βρούτση.

Μέσα στο φθινόπωρο πιθανότατα τέλος Οκτωβρίου θα δοθούν αναδρομικά σε πάνω από 50.000 νέους συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2021 σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News. Ειδικότερα το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων και στην συνέχεια θα δοθούν οι νέες αυξημένες συντάξεις και τα αναδρομικά.

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έχει εντοπίσει ότι οι συντάξεις της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων έχουν υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) κι όχι με τα αυξημένα ποσοστά του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020)- ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του! Πηγές από τον e-ΕΦΚΑ κάνουν λόγω για την επιστροφή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Η καταβολή συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και όχι με βάση τον νόμο Βρούτση οφείλεται στην νέα δυσλειτουργία του συστήματος που έχει να κάνει με την απουσία μέχρι σήμερα του απαιτούμενου λογισμικού με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του τελευταίου νόμου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τους αρμόδιους, στα αναδρομικά που καταβλήθηκαν σε περισσότερους από 53.000 ασφαλισμένους τον Ιούλιο που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάϊο του 2016 και είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης υπάρχουν και ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2019. Το πρόβλημα εντοπίζεται μετά τον Μάϊο του 2021, ημερομηνία που δόθηκαν τα τελευταία στοιχεία στην ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, εντός Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθεί νέο λογισμικό σύστημα με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (Ν.4670/2020), προκειμένου να μην υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό των νέων συντάξεων. Όσον αφορά τις λανθασμένες συντάξεις που δόθηκαν σε νέους συνταξιούχους μετά το Μάϊο του 2021, οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό του e-ΕΦΚΑ.

Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων φτάνουν έως 11,8%, δηλαδή ξεκινούν από 12 ευρώ το μήνα για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης και αγγίζουν έως και τα 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ πήραν αναδρομικά και έγινε προσαύξηση στη σύνταξή τους, ο υπολογισμός είναι λανθασμένος. Ακόμη αναφέρουν ότι παραμένει σε εκκρεμότητα ο επανυπολογισμός των συντάξεων όσων παράλληλα απασχολούνται και η καταβολή των αναδρομικών ποσών που δικαιούται λόγω του μειωμένου πέναλτι.

Παράλληλα σταδιακά από το Σεπτέμβριο και έως το τέλος του έτους θα λάβουν την προσαύξηση στην σύνταξη τους και τα αναδρομικά τουλάχιστον 23 μηνών που δικαιούται 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες, με διαφορετική πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά.

Πρόκειται για περίπου 50.000 συνταξιούχους με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου, οι οποίοι με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Επίσης πρόκειται και για περίπου 100.000 συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίοι θα λάβουν νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι για την πλειοψηφία των συνταξιούχων οι αυξήσεις συμψηφίζονται από την προσωπική διαφορά που ήδη έχει καταγραφεί με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016). 



from Όλες οι ειδήσεις - Ειδήσεις https://ift.tt/3mIxWmM
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη