Αποκλειστικό Dnews: Σε κύματα οι επόμενες πληρωμές για τα αναδρομικά τι γίνεται για όσους δεν πληρώθηκαν

Αποκλειστικό Dnews: Σε κύματα οι επόμενες πληρωμές για τα αναδρομικά τι γίνεται για όσους δεν πληρώθηκαν

Πότε θα πληρωθούν οι 29.032 συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν τα αναδρομικά. Τι γίνεται με τους παλιούς συνταξιούχους

Ξεκινάει τέλος Αυγούστου η πληρωμή των 29.032 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα (που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016) με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης οι συντάξεις των οποίων επανυπολογίστηκαν με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 και δεν πληρώθηκαν τον Ιούλιο. Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews θα πληρωθούν κάποιοι τέλος Αυγούστου και κάποιοι άλλοι τους επόμενους μήνες.

Τα ποσά δεν καταβλήθηκαν σε 29.032 περιπτώσεις καθώς ο επανυπολογισμός άργησε να ολοκληρωθεί λόγω της πολυπλοκότητας των περιπτώσεων. Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις όπως:

-απασχολούμενοι συνταξιούχοι,
συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και
-περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

Παράλληλα για τους παλιούς συνταξιούχους στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται ανακοινώσεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε δόσεις και κατά κύματα.

Ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τέλος του έτους θα γίνει κατά διαστήματα η πληρωμή των αναδρομικών και των αυξήσεων.

Με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. O προγραμματισμός και ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους οι παλαιοί πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων. Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έστω και αν για πολλούς θα είναι μικρές γιατί μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις εκ των οποίων οι δυο πρώτες τον Αύγουστο (εκτός απροόπτου) και οι επόμενες 3 το 2022, 2023 και 2024.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι καταβάλλεται μεγάλη προπάθεια η πρώτη δόση να καταβληθεί στους δικαιούχους στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς κ.ά. θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους.
Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.
Τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.

Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3zmLisc
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη