Αφγανιστάν: Χάος στην Καμπούλ και έκτακτη σύνοδος των G7 - Δεκάδες παιδιά ζουν τον δικό τους εφιάλτη

Αφγανιστάν: Χάος στην Καμπούλ και έκτακτη σύνοδος των G7 - Δεκάδες παιδιά ζουν τον δικό τους εφιάλτη

Με τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ να παρατείνουν πέραν της 31ης Αυγούστου τη στρατιωτική παρουσία τους στο Αφγανιστάν συγκαλείται εκτάκτως από τον Μπόρις Τζόνσον Σύνοδος Κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης, για την προσεχή Τρίτη.

Η κατάσταση στην Καμπούλ παραμένει χαοτική, καθώς οι Ταλιμπάν προσπαθούν να εμπεδώσουν για τα καλά το καθεστώς του ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι αδύνατον μέχρι στιγμής να ομαλοποιηθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο τραγική που μέχρι στιγμής επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί εκτός του αεροδρομίου όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους.

Το Tweet του Τζόνσον 

«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους (που επιτεύχθηκαν) τα 20 τελευταία χρόνια», έγραψε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στο Twitter.

{https://twitter.com/BorisJohnson/status/1429423519612481536?s=20}

Μια συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της G7 διεξήχθη την Πέμπτη. Μετά το τέλος της, οι υπουργοί κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ότι η Βρετανία ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

Αγνοούμενα παιδιά

Την ίδια ώρα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των παιδιών που χάνονται στο χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αναφορές από τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Αφγανιστάν.

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε σήμερα, Κυριακή, πως μία οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου.

Παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους γονείς του παιδιού, λέει η οικογένεια.

Το αγοράκι, ηλικίας περίπου 6 ετών, είπε πως η οικογένειά του πήγε στο αεροδρόμιο σε μία προσπάθεια να φύγει από τη χώρα.

Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά τα ίχνη των οποίων αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

ΗΠΑ και σύμμαχοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Χιλιάδες τρομοκρατημένες οικογένειες εξακολουθούν να προσπαθούν και σήμερα να διαφύγουν και η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει από τις πιο χαοτικές που έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πλήθη των ανθρώπων που εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να απομακρυνθούν από την χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί εξακολουθούν και την Κυριακή να προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από την χώρα τους, την ώρα που η Ουάσινγκτον προειδοποιεί για απειλές για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και η ΕΕ κρίνει «αδύνατο» να απομακρυνθούν όλοι οι άνθρωποι που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.

Από τότε που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ, πριν από μια εβδομάδα, οι ισλαμιστές μαχητές προσπαθούν να πείσουν τον πληθυσμό ότι έχουν αλλάξει, βεβαιώνοντας ότι η πολιτική τους θα είναι λιγότερο ωμή από τότε που βρισκόντουσαν και πάλι στην εξουσία της χώρας από το 1996 ως το 2001.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι 7 Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε ένα μεμονωμένο περιστατικό ή σε πολλά, ούτε πότε συνέβη αυτό.

Δημοσιογράφος, που βρίσκεται μεταξύ ομάδας εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και πανεπιστημιακών, η οποία είχε την τύχη να καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σήμερα, περιγράφει σκηνές από ανθρώπους που στην απόγνωσή τους κρεμόντουσαν ή έμπαιναν στο λεωφορείο που τους μετέφερε εκεί.

«Μας έδειχναν τα διαβατήριά τους και φώναζαν: «Πάρτε μας μαζί σας, σας παρακαλούμε πάρτε μας μαζί σας», διηγήθηκε ο δημοσιογράφος στο AFP.

«Ο μαχητής των Ταλιμπάν που βρισκόταν στο φορτηγό μπροστά μας αναγκάστηκε να ρίξει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος».

Μόνο ένα θαύμα...

Εξακολουθώντας να ελπίζουν σε ένα θαύμα, οικογένειες εξακολουθούν να συνωστίζονται ανάμεσα στο συρματόπλεγμα στην περίμετρο του αεροδρομίου που χωρίζει τους Ταλιμπάν από τον αμερικανικό στρατό, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την Παρασκευή ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν είναι μια «από τις πιο δύσκολες στην ιστορία».

Μερικές ώρες αργότερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν συμβούλευσε τους πολίτες να αποφεύγουν την μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω απειλών που αφορούν την ασφάλεια του χώρου.

Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το είδος των απειλών αυτών, αλλά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες χθες, Σάββατο, το πρωί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους για «την κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν και τις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων και για το Ισλαμικό Κράτος», την τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου, έχουν ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεών τους εκκένωσης. Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί σε αυτήν της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον προβλέπει την απομάκρυνση 10.000 ως 15.000 πολιτών της και 50.000 ως 60.000 Αφγανών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο σημαντικός αριθμός κι άλλων ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι ή Αφγανοί που είχαν εργαστεί για οργανισμούς ή ξένες επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι θύματα καταστολής από τους Ταλιμπάν.

«Πολεμάμε ταυτοχρόνως ενάντια στον χρόνο και για χώρο», ομολόγησε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Άλλοι ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ωστόσο πιο σκληρές λέξεις.

 



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3mnKSyr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη