Πώς θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ του 2021 σε έως 24 δόσεις

ΙΝΤΙΜΕ

Δυνατότητα ρύθμισης του ΕΝΦΙΑ σε έως και 24 δόσεις έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον επιλέξουν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο.

 

Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αυξήσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ από τις 6 που ορίζει ο νόμος, καθώς ο προγραμματισμός προβλέπει την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος Σεπτεμβρίου ή εναλλακτικά μαζί με την λήξη της δεύτερης δόσης στις 29 Οκτωβρίου. Ακολουθούν οι πληρωμές των υπόλοιπων τεσσάρων δόσεων στη λήξη κάθε μήνα έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2022 όταν θα πρέπει να γίνει η πληρωμή της τελευταίας δόσης.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση και να αυξήσουν τις δόσεις πληρωμής σε έως και 24. Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ότι δεν χρειάζεται η οφειλή να είναι ληξιπρόθεσμη προκειμένου να ρυθμιστεί, αρκεί η αίτηση να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής στη σελίδα της ΑΑΔΕ.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν βέβαια ότι η αύξηση των δόσεων από 6 σε έως και 24% θα έχει ετήσια επιβάρυνση 5,32% από τους τόκους που προβλέπονται για 12 μηνιαίες δόσεις και 6,82% εάν η οφειλή ρυθμιστεί με πάνω από 12 και έως και 24 δόσεις. Η ρυθμισμένες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 30 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τους ιδιοκτήτες συμφέρει να ρυθμίσουν ποσά που ξεπερνούν τα 180 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση είναι προτιμότερο να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ στις 6 ρυθμισμένες δόσεις χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση από τόκους.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής της δόσης, το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, να συμπληρώσουν τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην εφαρμογή. Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη. Φορολογούμενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».

Ο οφειλέτης θα αποβάλλεται από τη ρύθμιση – και θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, με συνέπεια την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του – εφόσον:

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,
γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,
ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3kycDCV
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη