Ντράγκι: Πακέτο ύψους 3 δις ευρώ ως αντίδοτο στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας

Ντράγκι: Πακέτο ύψους 3 δις ευρώ ως αντίδοτο στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας

Μ΄΄΄ετρα αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος φέτος το χειμώνα ανακοίνωσε την Πέμπτη (23 Σεπτεμβρίου)  ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι την ώρα που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

Μιλώντας στην ένωση εργοδοτών Confindustria τόνισε ότι τα μέτρα θα απευθύνονται ιδιαίτερα στους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους. «Ελλείψει κυβερνητικής παρέμβασης, το επόμενο τρίμηνο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 40%και αυτή του φυσικού αερίου κατά 30%», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να καταργήσουμε το τελευταίο τρίμηνο του έτους το κόστος του συστήματος για φυσικό αέριο για όλους και για ηλεκτρικό ρεύμα για οικογένειες και μικρές εταιρείες».

Το κόστος του συστήματος προστίθεται στους λογαριασμούς ενέργειας για την κάλυψη μέτρων όπως κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι υπουργοί άναψαν πράσινο την κίνηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργότερα την Πέμπτη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει επίσης τα ενεργειακά μπόνους για τις λιγότερο ευάλωτες ομάδες, σε ένα πακέτο αξίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ακολούθησε 1,2 δισ. ευρώ το οποίο δεσμεύτηκε τον Ιούνιο.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι πολλοί από τους λόγους για τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ήταν προσωρινοί, αλλά ζήτησε μακροπρόθεσμη δράση, μεταξύ άλλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ άλλων μέσω της διαφοροποίησης των προμηθειών.

Η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και καταναλώνει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Περίπου το 40% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας είναι αέριο, σε σύγκριση με περίπου 15% στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και για τις δύο χώρες. Η ένωση καταναλωτών Unione Nazionale Consumatori δήλωσε ότι η μείωση του κόστους του συστήματος δεν θα ήταν αρκετή για να βοηθήσει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να καταργήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένες τιμές ενέργειας καθώς η οικονομία της ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να επικυρώσει «βραχυπρόθεσμα προσωρινά μέτρα» για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3i35tEW
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη