Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας: Κείμενο θέσεων για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας


Κείμενο θέσεων για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας 

Κείμενο θέσεων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του  Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 01  Σεπτεμβρίου 2021, με θέμα την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Βόρεια Εύβοια. 

Βασικά σημεία στο κείμενο-πλαίσιο, που διαμορφώθηκε σε συνέχεια και των συναντήσεων  εργασίας με τους Δήμους, τις Τοπικές Κοινότητες, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς  φορείς, είναι τα εξής: 

1. Άμεσες ενέργειες, όπως: 

- Η διεξοδική διερεύνηση του ιστορικού και των αιτίων της καταστροφής. - Η διαδικασία καταγραφής ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες. - Τα άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. 

2. Η αποτίμηση της νέας πραγματικότητας σε ότι αφορά την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τη δημογραφική συρρίκνωση, τη συρρίκνωση του εισοδήματος κλπ. 

3. Η οριστική αποκατάσταση και προστασία της περιοχής με έργα και παρεμβάσεις. 

4. Στρατηγικό πλαίσιο ανασυγκρότησης, το οποίο περιλαμβάνει έργα οδικής, θαλάσσιας και  εναέριας διασύνδεσης, έργα για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία,  μελισσοκομία κλπ), ειδικές δράσεις για την ανασύσταση του δάσους, την προστασία του  επαγγέλματος του ρητινοσυλλέκτη, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, την αστική αναζωογόνηση. 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Λειτουργήσαμε συνθετικά,  προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κείμενο θέσεων για την καταστροφική πυρκαγιά και  ειδικά την επόμενη μέρα αυτής. Περιλαμβάνει μια δέσμη έργων που προέκυψαν ως νέες  ανάγκες, αλλά και από εκείνα που ήταν εξαρχής αναγκαία, πλέον όμως είναι απολύτως  επιτακτικά. 

»Το κείμενο θέσεων δεν εκφράζει μόνο την ευρεία πλειοψηφία του Περιφερειακού  Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, αλλά πιστεύουμε και το σύνολο των Δήμων, των  επαγγελματικών και άλλων συλλογικών φορέων της βόρειας Εύβοιας, με τους οποίους  συνεργαστήκαμε την προηγούμενη περίοδο. 

»Οφείλαμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να βρούμε σημεία σύγκλισης και να  συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, που θα έχει τόσο τον χαρακτήρα της διεκδίκησης, όσο και 

αυτόν του σχεδίου βάσης. Ένα σχέδιο, από τους πολίτες και για τους πολίτες με στόχο την  αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας». 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας  δήλωσε: «Εκτιμώ ότι όλοι οι συνάδελφοι – αιρετοί ανταποκρίθηκαν στην κρισιμότητα των  στιγμών, στη σοβαρότητα του θέματος και τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως. 

»Καταφέραμε, μέσα από μια πολύωρη διαδικασία με έντονες, αλλά κόσμιες αντιπαραθέσεις,  να καταλήξουμε σε ένα κείμενο θέσεων, το οποίο προσυπέγραψαν στην πλειοψηφία τους οι  περιφερειακοί σύμβουλοι. 

»Αποδείξαμε -για άλλη μια φορά- ότι μπορούμε στο κορυφαίο θεσμικό μας όργανο να  παραμερίζουμε τις πολλές ομολογουμένως ιδεολογικές διαφορές μας, προκειμένου να  σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας». 

Η σχετική απόφαση (82/2021) του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με το κείμενο  θέσεων, αναρτήθηκε σήμερα, Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2021, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας. Μπορείτε να τη δείτε εδώ. 

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη