Παρέμβαση ΡΑΕ λόγω αυξήσεων: Έρχονται αλλαγές στις χρεώσεις λογαριασμών ρεύματος

Παρέμβαση ΡΑΕ λόγω αυξήσεων: Έρχονται αλλαγές στις χρεώσεις λογαριασμών ρεύματος

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είπε οτι θα πραγματοποιήσει δεύτερη δημόσια διαβούλευση για τις προτεινόμενες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν το 2022.

Η ΡΑΕ, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός της, στοχεύει να αυξήσει τη διαφάνεια στην αγορά προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μπορούν οι καταναλωτές να καταλαβαίνουν ξεκάθαρα τις προσφορές των εταιρειών, και όποια αλλαγή κάνει στον τρόπο που διαμορφώνονται τα τιμολόγια να την κάνει από το 2022.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου φανέρωσε τις προθέσεις της Αρχής ως προς το ποιες αλλαγές επιμένει να δρομολογηθούν στην αγορά από το σύνολο των προτάσεων που έχει εδώ και μήνες σε δημόσια διαβούλευση:

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και να υπάρχει κατηγορία κυμαινόμενων τιμολογίων με τα οποία ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια είναι τα όρια της προσαύξησης.

»Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να υπολογίζει μόνος του και να αναλαμβάνει τα ρίσκα του», σημείωσε ο κ. Δαγούμας, ο οποίος λίγο νωρίτερα έκανε γνωστή την αποφασιστικότητα της Αρχής: «Σε ζητήματα διαφάνειας θα συνεχίσουμε απτόητοι να προστατεύουμε τα συμφέροντα του καταναλωτή».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανήγγειλε επίσης και τρίτη διαβούλευση για τα θέματα των λογαριασμών. Όπως είπε πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στην αγορά τα templates (πρότυπα) της προσυμβατικής ενημέρωσης καθώς και των λογαριασμών με τις χρεώσεις.

Ο ίδιος αναγνωρίζοντας τις «πιέσεις που δέχεται η αγορά» εξαιτίας των συνθηκών που έχουν προκληθεί στο ενεργειακό κόστος αλλά και το ό,τι «οι προμηθευτές ήδη έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν την τιμολογιακή και εμπορική πολιτική τους», έδειξε ότι οι αλλαγές στους λογαριασμούς «θα πρέπει να γίνουν στο σωστό χρόνο. Για παράδειγμα από τον Ιανουάριο του 2022».

Επίσης η Αρχή σύμφωνα με τον ίδιο έχει υποβάλλει πρόταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε η αρμοδιότητα του Κώδικα Προμήθειας να περάσει στη ΡΑΕ.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Δαγούμας απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος τους, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας να προσαρμόσει την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα οι προμηθευτές να ενσωματώσουν ένα ποσοστό από το ρίσκο, σημείωσε.

Στόχος της ΡΑΕ, τόνισε, είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια στην αγορά και στο πλαίσιο αυτό προσφέρει το εργαλείο σύγκρισης τιμών, το οποίο περιλαμβάνει 387 τιμολόγια φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά, αλλά και τη δυσκολία των καταναλωτών να γνωρίζουν τι πραγματικά προσφέρει η κάθε εταιρεία.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3oswLZo
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη