-->

Σαουδική Αραβία: Αρχαία ανάγλυφα από καμήλες από την προϊστορική περίοδο

Μια σειρά από αρχαία ανάγλυφα, λαξευμένα στους βράχους της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, που απεικονίζουν καμήλες σε πραγματικό μέγεθος, είναι πολύ παλαιότερα από ότι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πρόκειται για δημιουργίες της προϊστορικής περιόδου.

Το 2018, όταν οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σχεδόν δώδεκα ανάγλυφων, υπήρχε το ερώτημα ποιος δημιούργησε το λεγόμενο «Site Camel», γιατί και πότε.

Ενώ η τέχνη στους βράχους ήταν σύνηθες φαινόμενο σε ολόκληρη την περιοχή, δεν υπήρχε τίποτα τόσο εντυπωσιακό όσο αυτά τα μνημειώδη γλυπτά.

Όταν τα γλυπτά ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2018, οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Αυτό βασίστηκε στην ομοιότητά τους με τα ανάγλυφα, που υπάρχουν στη αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία.

Αλλά μια νέα μελέτη τοποθετεί την ηλικία τους πιο παλιά, 7.000 και 8.000 περίπου.

Στην τοποθεσία που ονομάζετε Camel στη βόρεια Αραβία, οι ερευνητές εντόπισαν πολλά μεγάλα σκαλίσματα ή ανάγλυφα καμήλων και αλόγων (κόκκινα αστέρια), μικρά ανάγλυφα (λευκά αστέρια) και μεγάλα θραύσματα (αστέρια με κόκκινο περίγραμμα). (Εικόνα: G. Charloux και M. Guagnin, R. Schwerdtner)


Η ακριβής χρονολόγηση των σκαλιστών γλυπτών αποτελεί πρόκληση για τους ερευνητές. Σε αντίθεση με τις προϊστορικές απεικονίσεις στις σπηλιές, για παράδειγμα, σε αυτά τα γλυπτά συχνά δεν υπάρχει οργανική ύλη για να γίνει δειγματοληψία.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι σπάνια η τέχνη αυτού του μεγέθους σε βράχο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στo Journal of Archaeological Science, αξιολόγησαν τα πρότυπα διάβρωσης, ανέλυσαν σημάδια από τα εργαλεία και ερεύνησαν τα οστά ζώων που βρέθηκαν στον χώρο για να καθορίσουν μια νέα χρονολογική περίοδο για τη δημιουργία των γλυπτών.

Η ηλικία τους τα καθιστά ακόμη παλαιότερα από άλλα αρχαία ορόσημα όπως το Στόουνχεντζ, ηλικίας 5.000 ετών ή τις Πυραμίδες στη Γκίζας, ηλικίας 4.500 ετών.

Τη στιγμή της δημιουργίας τους, η Σαουδική Αραβία ήταν πολύ διαφορετική, με διάσπαρτες πεδιάδες από γρασίδι και λίμνες και όχι ερήμους, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Δεν είναι σαφές γιατί δημιουργήθηκαν τα γλυπτά αυτά, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν ένα σημείο συνάντησης για νομαδικές φυλές.

Σημείωσαν επίσης τη δυσκολία κατασκευής τέτοιων έργων πριν από χιλιάδες χρόνια. Πολλά από τα ανάγλυφα είναι σε αρκετό ύψος από το έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημιουργοί τους θα έπρεπε να κατασκευάσουν σκαλωσιές για να τα λαξεύσουν.

Με πληροφορίες από BBC, Lifofrom Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/3kftESf
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->