«Πάρθηκεν από μάγους το σώμα του Μαγιού»: Η Ρωμιοσύνη πενθεί τον Μίκη Θεοδωράκη (εικόνες, βίντεο)

«Πάρθηκεν από μάγους το σώμα του Μαγιού»: Η Ρωμιοσύνη πενθεί τον Μίκη Θεοδωράκη (εικόνες, βίντεο)

Η 2α Σεπτεμβρίου του 2021 θα γραφτεί στην ιστορία της Ελλάδας ως η μέρα που η Ρωμιοσύνη έχασε την ψυχή της. Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα αφήνοντας πίσω του μια τεράστια πνευματική παρακαταθήκη...

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σπουδαίος, ο αστείρευτος συνθέτης που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας πέθανε στο σπίτι του, στις 08.35 το πρωί της Πέμπτης από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του. Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ

{https://youtu.be/B11n6uctHD4}

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, στη γετονιά του, κάτω από την Ακρόπολη επικράτησε βουβός πόνος. 

Αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί γύρω από την οδό Επιφάνους, όπου και ζούσε ο εμβληματικός Έλληνας, ενώ φίλοι και συνεργάτες του πήγαιναν στην  πόρτα του  στο σημείο είτε για να αφήσουν ένα λουλούδι είτε για να συμπαρασταθούν στους οικείους του. Φίλοι, συγγενείς, γείτονες, καλλιτέχνες, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του στη συμβολή των οδών Επιφανούς και Γαριβάλδι στο κέντρο της Αθήνας για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη κρατώντας άσπρα και κόκκινα λουλούδια. Εκεί βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα Νταλάρα, ο Γιώργος Λιάνης καθώς και ο Βασίλης Λέκκας.

kideia29

kideia291

{https://youtu.be/ILmdtklQ9yE}

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους η κόρη του Μαργαρ΄ίτα, συντετριμμένη από την απώλεια, είπε πως το τελευταίο διάστημα είχε επιδεινωθεί αρκετά η υγεία του. Μάλιστα, η ίδια προέτρεψε τους πάντες να αγαπούν τον πατέρα της

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, μιλώντας λίγη ώρα μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ανέφερε ότι «υπέφερε πολύ και τώρα ξεκουράζεται...». Επιπλέον, σημείωσε ότι «ήταν σπουδαίος άνθρωπος» και κατέληξε λέγοντας «να τον αγαπάτε... »

«Είχε επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση της υγείας του τις τελευταίες μέρες, ξεκουράζεται τώρα. Να αγαπάτε πάντα τον μπαμπά. Ήταν πολύ καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος» είπε επί λέξη με ένα πονεμένο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη της.

Όσα είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη:

{https://youtu.be/z-vqAmaRFLA}

Ο σκύλος του Μίκη Θεοδωράκη θρηνεί στο πλατύσκαλο

Από τις εικόνες που ξεχώρισαν ήταν αυτή με τον αγαπημένο σκύλο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος βρισκόταν στο πλατύσκαλο του σπιτιού. Φανερά καταβεβλημένος, παρέμεινε εκεί για αρκετή ώρα χωρίς να επηρεάζεται από όσους μπαινοβγαίνουν στο σπίτι αποχαιρετώντας με τον δικό του, μοναδικό τρόπο τον Μίκη του.

skilakos29

Τριήμερο πένθος

Λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η είδηση για την τελευταία επιθυμία του εθνικού μας μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήθελε η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων, για να είναι κοντά στους γονείς του και τον αδελφό του. Ο μεγάλος μουσουργός μας είχε μεταφέρει αυτή του την επιθυμία στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη. 

Σακελλαροπούλου: «Συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα»

Για έναν «πανέλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικό δημιουργό, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ο Μίκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη της μουσικής - το τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική για τον κινηματογράφο - με εξαιρετική επιτυχία. Έγραψε μελωδίες που συνυφάνθηκαν με την ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας τα μεταπολεμικά χρόνια, μουσικές που λειτούργησαν σαν παρότρυνση, σαν παρηγοριά, σαν διαμαρτυρία, σαν στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας».

Yπήρξε «πάντα "πολιτικός", συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε "μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος". Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης».

Το πρώτο «αντίο» από τον πολιτικό κόσμο της χώρας 

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτησε τον παγκόσμιο Ελληνα, Μίκη Θεοδωράκη

Ανακοινώσεις και δηλώσεις συλλυπητηρίων δημοσιεύονταν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η θλιβερ΄ή είδηση . Κόμματα, φορείς και θεσμικοί παράγοντες είχαν μερικά καλά λόγια για τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα, ενώ στην Βουλή  τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είχα την τιμή να τον γνωρίζω»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από το βήμα της Βουλής: «Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι' αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος.»

{https://www.youtube.com/watch?v=8abr_DoStE8}

Tσίπρας: Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή. Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης»

{https://ift.tt/3DJ19nw}

Γεννηματά:  «Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων. Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια. Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα.

Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας, μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Συνέβαλε στην προβολή της ελληνικής ποίησης, μελοποιώντας Έλληνες ποιητές που ο λόγος τους έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία, τα τραγούδια του ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβησε ποτέ για εκατομμύρια Έλληνες. Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι - χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του. Ο ίδιος θα μας λείψει. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί. Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!»

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Αναγγέλοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε: «Δυστυχώς η είδηση επιβεβαιώθηκε. Πριν λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των Αγγέλων για να συναντήσει άλλους μεγάλους εκεί με πρώτο και καλύτερο τον φίλο του τον Μάνο Χατζηδάκι.

Η Βουλή την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, θα τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Εμείς όμως σήμερα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την μεγάλη απώλεια».

Κώστας Καραμανλής: «Κρατώ ως πολύτιμη πηγή γνώσης τις συζητήσεις μας»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον κορυφαίο δημιουργό, τον φλογερό αγωνιστή, τον ενεργό πολίτη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα παρών μέσα από το πλούσιο έργο του, από τα αθάνατα τραγούδια του που όλοι αγαπήσαμε. Προσωπικά κρατώ ως πολύτιμη πηγή γνώσης τις μακρές και ζωηρές συζητήσεις μας, τη μαρτυρία του για ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του τόπου μας. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Μικη Θεοδωράκη: «Ο Μίκης της Ελλάδας, της Ρωμιοσύνης, των Αγώνων για Ελευθερία κι Αξιοπρέπεια, της Δικαιοσύνης, ο Μίκης της Οικουμένης δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά θα είναι πάντα εδώ. Να μας θυμίζει ό,τι Άξιον Εστί… Να μας παρακινεί να "μη λησμονάτε τη χώρα μου!". Αντίο αδελφέ μου, αντίο ρόδο αμάραντο, αντίο Μίκη!».

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τον θάνατο του αξεπέραστου Μίκη Θεοδωράκη επισήμανε:

«Η μουσική του θα μας εμψυχώνει να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες.  Ένας μεγάλος δημιουργός, ένα σύμβολο αγώνων σε δύσκολες στιγμές για την Πατρίδα, έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο, αλλά και μια παρακαταθήκη, που περιγράφει και σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή. Ο Μίκης «έφυγε». Ο Μίκης της αντίστασης απέναντι στον ναζισμό, απέναντι στον αυταρχισμό και τη βία, ο Μίκης του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Μίκης της συμφιλίωσης των λαών, θα είναι πάντα εδώ. Το έργο του θα αποτελεί εγερτήριο μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Η μουσική του θα μας εμψυχώνει να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες. Μίκη, καλό ταξίδι».

Λίνα Μενδώνη: «Χάσαμε ένα κομμάτι από την  ψυχή της Ελλάδας»

Mε δήλωση της αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικό και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας.

Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές. Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί. Ο Μίκης ήταν κι έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα» επισημαίνει η κ. Μενδώνη. Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο.

Έργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει. Οι Έλληνες πενθούμε σήμερα».

Παυλόπουλος: «Περνάει στην αθανασία»

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη σηματοδοτεί το πέρασμά του στην αθανασία, τονίζει στην δήλωσή του ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης, με την απαράμιλλη δημιουργία του στο πεδίο της Μουσικής, σε παγκόσμια κλίμακα, και με την υποδειγματική αφοσίωσή του, λόγω και έργω, στην Δημοκρατία και στην Ελευθερία, ανήκει πλέον στην χορεία των σπάνιων προσωπικοτήτων, για τις οποίες ο θάνατος σηματοδοτεί το πέρασμα στην αθανασία.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έγραψε στο Twitter: «O Mίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας «καθολικός» άνθρωπος. Τα τραγούδια του είναι ιστορίες. Η μουσική του πήγασε από τα βιώματα του. Ήταν πάντοτε παρών στους αγώνες της πατρίδας. Η ακτινοβολία του υπήρξε διεθνής. Ο θάνατος του αποτελεί το πέρασμα του στην αθανασία. Αιωνία η μνήμη του.»

{https://twitter.com/joikonomou/status/1433342035273134082?s=20}

Νίκος Δένδιας

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1433332659619573763?s=20}

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Με βαθιά συγκίνηση & ένα ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική.

{https://twitter.com/gt_kke/status/1433337483970875393?s=20}

Ακολουθούν δηλώσεις πολιτικών και κομμάτων για την μεγάλη απώλεια:

{https://twitter.com/yanisvaroufakis/status/1433324607763881985?s=20}

{https://twitter.com/ellinikilisi/status/1433336730220961793?s=20}

{https://twitter.com/pskourl/status/1433331566739087367?s=20}

{https://twitter.com/nikospappas16/status/1433330094999851013?s=20}

Ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατ΄ίας Νίκος Αναστασιάδης, έγραψε και αυτός στο Twitter: «Σήμερα χάσαμε τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη. Τον Μίκη της αντίστασης, τον συνθέτη που εμπνέει τα όνειρα και τους υψηλούς στόχους. Η απώλεια είναι τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Το έργο του σπουδαίο και αχανές θα παραμένει πάντοτε θεμέλιο πορείας των λαών προς τα εμπρός.»

{https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1433341484099678213?s=20}

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo

Με βαθιά συγκίνηση, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποχαιρέτησε και αυτό με τη σειρά τον σπουδαίο Έλληνα

{https://twitter.com/Europarl_EL/status/1433331933799460869?s=20}

Το συγκλονιστικό αντίο του Θεόδωρου Πάγκαλου

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση στο twitter αποχαιρέτισε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο κ. Πάγκαλος με  μια λιτή αλλα συγκλονιστική ανάρτηση του στο Twitter έγραψε τα εξ΄ής: «Καλό ταξίδι φίλε μου. Σε λίγο θα σε συναντήσω ξανά…»

{https://twitter.com/tpangalos/status/1433389852737904644?s=20}

Τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρ΄όπολη των Αθηνών 

Η σορός του τελευταίου μεγάλου Έλληνα θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου.

Στη Μητρόπολη θα ψαλεί και εξόδιος ακολουθία, την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, στις τρεις το μεσημέρι

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογενείας:

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

  • Την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από 10:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ.
  • Και την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ

Η εξόδιος ακολουθία για τον σπουδαίο Έλληνα θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών Την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου στις 15:00 μ.μ.

Όσοι επιθυμούν να αποστείλουν στεφάνι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ: 210. 8088000

Το τηλεγράφημα του Reuters 

Στον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, τονίζοντας στον τίτλο ότι «έφυγε ο δικός μας Μίκης», αναφέρθηκε το πρακτορείο Reuters.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη "συναρπαστική μουσική" που έγραψε για την ταινία του 1964 "Αλέξης Ζορμπάς" ("Zorba the Greek") συνέβαλε στην προώθηση της εικόνας της ηλιόλουστης και ανέμελης χώρας για εκατομμύρια τουρίστες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Reuters.

Το δημοφιλές πρακτορείο, επικαλείται και τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την μεγάλη απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για έναν επιβλητικό άνδρα με πυκνά μαλλιά που έγραφε μουσική, η οποία αντανακλούσε το όραμά του για τον κόσμο: την επιθυμία για μια προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού.

«Δεν είμαι κομμουνιστής ή σοσιαλδημοκράτης ή κάτι άλλο. Είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος», είχε πει κάποτε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, όπως υπενθυμίζει από την πλευρά του το διεθνές πρακτορείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κάνοντας λόγο για έναν «αντιστασιακό, πολέμιο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ο οποίος έγινε γνωστός από την μουσική που συνέθεσε για ταινία 'Ζορμπάς', η οποία τραγουδήθηκε σε όλο τον κόσμο. Ο Θεοδωράκης υπήρξε ο δημιουργός ενός γιγαντιαίου έργου και ο διασημότερος έλληνας συνθέτης, ο οποίος έγινε το σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα στη διάρκεια των χρόνων».

Το πρακτορείο αναφέρεται στην περίοδο της εξορίας του στη Μακρόνησο και σημειώνει ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που έπληξε την Ελλάδα, ο μεγάλος συνθέτης τάχθηκε κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα.

Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, συνεχίζει το πρακτορείο, ο μεγάλος συνθέτης διατήρησε ενεργό το ενδιαφέρον του για την πολιτική της χώρας του αποτραβηγμένος από το δημόσιο βίο στο σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη.

Μεγάλη η συγκίνηση και στη Ρωσία 

Εντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και της ανά τον κόσμο ρωσικής διασποράς, μεταδίδουν από το πρωί την είδηση της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει καταγραφεί στη ρωσική ψυχή ως ο μέγιστος ίσως συνθέτης της σύγχρονης Ελλάδας και δημιουργός της λατρεμένης για τους Ρώσους μελωδίας του χορού συρτάκι. Αυτό είναι και το συχνότερο μοτίβο στους τίτλους, που χρησιμοποιούν τα ρωσικά μέσα.

«Το συρτάκι στη φυλακή» είναι ο τίτλος της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η οποία θυμίζει την κοινή έκκληση των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Άρθουρ Μίλερ, Χάρι Μπελαφόντε και Ντμίτρι Σοστακόβιτς για την απελευθέρωση του συνθέτη από τη χούντα, αλλά και το ότι τιμήθηκε το 1967 με το βραβείο της σοβιετικής Κομσομόλ (Κομμουνιστικής Νεολαίας) ως δημιουργός «τραγουδιών ανδρείας και ελευθερίας, που καλούν τη νεολαία στον αγώνα κατά της καταπίεσης, του φασισμού, υπέρ της ειρήνης και ενός καλύτερου μέλλοντος».

Η εφημερίδα «Ιζβέστια» που υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κυβερνήσεις της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, αναδεικνύει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και ξεχωρίζει το γεγονός ότι το 1983 ο Έλληνας συνθέτης τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη και το 2004 με το παράσημο της Φιλίας για «τη μεγάλη του συμβολή στην εδραίωση και την ανάπτυξη των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων», όπως αναφέρει το σχετικό διάταγμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ δημοσιεύει εκτενές βιογραφικό τού συνθέτη και συμπληρώνει ότι τον Απρίλιο του 2020 παρέλαβε εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης το επετειακό μετάλλιο για τα «75 χρόνια της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», ως τιμή για τη συμβολή του στη νίκη κατά του φασισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» σημειώνει το γεγονός ότι τραγούδια του Μίκη ερμηνεύτηκαν από τους Beatles και την Εντίθ Πιάφ, επίσης ιδιαιτέρως αγαπητούς στο ρωσικό κοινό, αλλά και ότι ο Έλληνας συνθέτης υπήρξε ταυτοχρόνως αγωνιστής κατά των ναζί, υπέστη βασανιστήρια, αλλά δεν εγκατέλειψε την Αντίσταση.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Ήταν ένας αληθινός πατριώτης, πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού, σύμβολο της Ελλάδας. Το όνομά του θα γραφτεί για πάντα με χρυσά γράμματα στην ιστορία της παγκόσμιας κουλτούρας» αναφέρει στην ανακοίνωση, που δημοσιεύει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο πρόεδρός της Ιβάν Σαββίδης.

Για την μεγάλη απώλεια αναμένονται και θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας ανακοινώσεις και από τις επίσημες Αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2WOuhsz
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη