Παπαζήσης: Αυτή είναι η απάντηση στο δίλημμα «να κολλήσω τον ιό παρά να εμβολιαστώ»

Παπαζήσης: Αυτή είναι η απάντηση στο δίλημμα «να κολλήσω τον ιό παρά να εμβολιαστώ»

Η ανοσία που δημιουργείται από εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερη της φυσικής ανοσίας, επισήμανε στη διάρκεια του «Aritotle Medical Forum» ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης.

«Στο δίλημμα "να κολλήσω τον ιό παρά να εμβολιαστώ", η απάντηση είναι ξεκάθαρα "όχι". Ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και θα πρέπει να ενισχύσουμε όλη αυτή την προσπάθεια στο σημείο που βρισκόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης, επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι τα εμβόλια προσφέρουν πολύπλευρη προστασία με πολλαπλούς μηχανισμούς και ότι γι αυτό τον λόγο δεν πρέπει να στεκόμαστε αποκλειστικά στους τίτλους αντισωμάτων.

«Φαίνεται ότι και με τα καινούργια διαθέσιμα εμβόλια και με τα παλαιότερης τεχνολογίας έχουμε την παραγωγή των αντισωμάτων αλλά και την κινητοποίηση της κυτταρικής ανοσίας μέσω των λεμφοκύτταρων, την κινητοποίηση των CD4+ και CD8+ και τη δημιουργία Β κυττάρων μνήμης, τα οποία παραμένουν στον οργανισμό μας και τα οποία είναι σε θέση να προσφέρουν γρήγορη κινητοποίηση της ανοσιακής απάντησης και σε δεύτερο στάδιο, όταν εκτεθεί ο οργανισμός τον ιό.

Άρα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά τα αντισώματα ξέρουμε ότι έχουμε παραγωγή τόσο δεσμευτικών αντισωμάτων, τα οποία αναπτύσσονται συνήθως πριν από την εμφάνιση εξουδετερωτικών αλλά και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που είναι αυτά που αποτρέπουν την είσοδο του ιού στην κυκλοφορία», πρόσθεσε ο κ. Παπαζήσης.

Σημείωσε ακόμη ότι τα δεδομένα μελέτης, η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα, έδειξαν ότι άτομα που έχουν ιστορικό νόσησης, αν κάνουν μία δόση του εμβολίου αναπτύσσουν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων σε σχέση με τα άτομα χωρίς νόσηση, που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ αν κάνουν και τις δύο δόσεις φαίνεται να είναι εξασφαλισμένοι για πολλά χρόνια σε ότι αφορά την ανοσιακή άμυνά τους. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει πτώση των τίτλων αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου και ότι γι' αυτό οι ηλικίες άνω των 60 μάλλον θα χρειαστεί να κάνουν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3hfiHy6
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη