Τι σχέση έχει η νορβηγική θεά με την Αφροδίτη

Η Γυναίκα υμνήθηκε σε κάθε μήκος και πλάτος της γης…

Μελετώντας αρκετά χρόνια το μυστικό αλφάβητο των τευτονικών λαών, τις ρούνες, ασχολήθηκα με τους θεούς του βορρά και ανακάλυψα έναν ακόμη όμορφο κόσμο συμβόλων.

Στην Σκανδιναβική μυθολογία, ο κόσμος είναι γοητευτικός, μυστηριώδης, προκλητικός, ελκυστικός αν και συχνά κρυμμένος για να μην φανερωθούν τα ιερά μυστικά του… Στο πάνθεον υπάρχουν όμορφες θεότητες, όπως η Σιφ, σύζυγος του Θωρ, η Φρίγγα, σύγυζος του Όντιν, η Νέρθους, η Μάνα-Γη, αλλά και η Φρέγια…μία σημαντική θεότητα που θα μπορούσε να παραλληλιστεί με την θεά Αφροδίτη.

Φρέγια στα αρχαΐζοντα νορβηγικά σημαίνει «η κυρία».

Η Φρέγια (Freyja), αδερφή του Φρέιρ και κόρη του Νγιορντ συνήθως περιγράφεται ως η θεά της γονιμότητας. Freyja σημαίνει κυρία, θηλυκός ηγέτης. Ήταν η θεά της οικειότητας και τα δάκρυά της ήταν χρυσά. Ήταν επίσης θεά της αγάπης, του σεξ και της θελκτικότητας και έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς θεές.

Φρέγια

Σαν τον Όντιν όμως (πατέρα- θεό αντίστοιχο του Δία), ακολουθεί το μονοπάτι της μύησης στην αρχαία σοφία, έχει ιδιαίτερες ικανότητες διαισθητικές και διορατικές, θεωρείται ανώτερη των άλλων θεών στο θέμα αυτό και μόνο ο ίδιος ο Όντιν μπορεί να φανεί ισχυρότερός της. Εδώ έχουμε ακόμη μία εκδοχή της Γυναίκας-Ιέρειας, της γυναίκας που είναι σε θέση να εισέλθει στα Ιερά Μυστήρια, και φυσικά κρατά το μυστήριο της ένωσης, της αναπαραγωγής και της διαιώνισης του ανθρώπινου είδους. Γι’ αυτό η Φρέγια συνδέθηκε και με την σεξουαλικότητα, την ερωτική έλξη, την αγάπη, την ένωση.

Την επικαλούνταν όσοι είχαν προβλήματα με τις σχέσεις τους και εμφανιζόταν ως πανέμορφη γυναίκα, που θάμπωνε τους πάντες με την παρουσία της.

Σύμβολό της ήταν ένα περιδέραιο από κεχριμπάρι το Μπροσινγκάμεν, σύμβολο νεανικότητας και φρεσκάδας για κάθε γυναίκα, αλλά και του γάμου.

Οδηγούσε ένα άρμα που έσερναν οκτώ γάτες. Η γάτα συνδέεται με την γυναίκα που έχει μαγικές δυνάμεις. Ήταν βασίλισσα των ξωτικών, ενώ οι γίγαντες (ανάλογοι των Τιτάνων της δικής μας μυθολογίας) συνεχώς προσπαθούσαν να την αρπάξουν από τους θεούς.

Θεωρείται πως υποδεχόταν τους μισούς νεκρούς στα βασίλεια του ουρανού, ενώ τους άλλους μισούς, όταν πέθαιναν ηρωικά, υποδεχόταν ο Όντιν στην Βαλχάλα. Την βλέπουμε να έχει δεσπόζουσα σημασία στο θέμα της ζωής και του θανάτου. Ίση με τον Όντιν, σε μία αρμονία μεταξύ του θηλυκού και αρσενικού στοιχείου, ως αρχέτυπα.

Στις Ρούνες, η Φρέγια κυβερνά:

–την ρούνα Φέοχ, που αφορά την αφθονία και χαρά κι έχει ως σύμβολο την αγελάδα. Θα μπορούσαμε στην συγκεκριμένη ρούνα να δούμε την αντιστοιχία με το ζώδιο του Ταύρου, όπου κυβερνά η Αφροδίτη. Ζώο με βαρύνουσα σημασία για τους λαούς εκείνης της εποχής, η αγελάδα έδινε το στίγμα της ευημερίας σε όποιον την είχε στην κατοχή του. Την χρησιμοποιούσαν για την καλλιέργεια, προσέφερε το γάλα και το κρέας της. Όσο περισσότερα βοοειδή είχε κάποιος, τόσο πιο πλούσιος ήταν. Η ανάγκη και η αναγκαιότητα, γίνονται αισθητές. Είναι η δημιουργική δύναμη σε κάθε επίπεδο, υλικό, ψυχικό και πνευματικό.

–την ρούνα Γιάρα, που σημαίνει την δύναμη του Νόμου…Εδώ θα την θεωρούσαμε αντίστοιχη του ζωδίου του Ζυγού όπου κυβερνά η Αφροδίτη. Η Γιάρα είναι σύμβολο της αιώνιος τάξης, σταθερότητας και κυκλικότητας των εποχών. Φέρνει την χαρά της ολοκλήρωσης και την αποκομιδή των καρπών των κόπων μας. Συμβολίζει την δίκαιη ανταμοιβή. Σε ένα πιο εσωτερικό επίπεδο, είναι η δύναμη των μυημένων να θεραπεύουν, να ενδυναμώνουν και να καθαρίζουν ενεργειακά τον εαυτό τους, προκειμένου να οδηγηθούν στη σοφία.

–την ρούνα Έοχ, που σημαίνει την αναζήτηση για το νόημα της ζωής. Στην ουσία η λέξη σημαίνει άλογο, σύμβολο δύναμης, πίστης, αφοσίωσης, ομορφιάς και αντίστοιχο του δικού μας θεού Ποσειδώνα. Εδώ θα είχαμε την Αφροδίτη στους Ιχθείς, δηλαδή στην θέση έξαρσής της, ως αντιστοιχία. Εδώ τα εμπόδια της ζωής λειαίνονται. Μπορούμε να βρούμε την εσωτερική ισορροπία, μέσα από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Και στη συνέχεια να βρούμε το ταλέντο μας, για να συνεισφέρουμε μέσω αυτού και να βοηθήσουμε, όσους έχουν ανάγκη. Σε ένα εσωτερικό συμβολισμό, είναι η αγάπη για αναζήτηση, διαρκή κίνηση, προκειμένου να βρούμε το αληθινό νόημα της ύπαρξης.

Σε κάποιες ρούνες -εκτός των τριών που προανέφερα- μπορεί να συνδυάζεται με άλλες θεές και θεούς…

Ρούνοι

Ωστόσο, εκείνο που βλέπουμε είναι, πως η Γυναίκα υμνήθηκε στην συνείδηση κάθε λαού και κατέχει σημαντική θέση στις ιερές παραδόσεις, καθώς συμβόλιζε πάντα την δύναμη του έρωτα και της χαράς, της αναπαραγωγής, αλλά και των ψυχικών δυνάμεων, που την έκαναν ικανή να είναι Ιέρεια στα μυστήρια της ζωής και του θανάτου.

Ο αστεροειδής 76 Φρέγια (76 Freia), ανακαλύφθηκε το 1862 και πήρε το όνομά του από τη θεά αυτή.

Πηγή: astrolife



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/3hjkCBT
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη