Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά αύριο η συνταγογράφηση - «Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί», το μήνυμα Πλεύρη

(Φωτ.: Eurokinissi)

«Πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων που έγιναν σήμερα (30/9) στο Υπουργείο Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό της περιόδου 2021-2022.

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου. Όπως έγινε γνωστό, έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε την ανάγκη του εμβολιασμού έναντι της γρίπης. «Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. ​Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται» είπε και έστειλε το μήνυμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. «​Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. ​Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί. Από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη», σημείωσε ο υπουργός.

 Η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους. «​Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση. Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, να πω επίσης, ίσως δεν το έχουν καταλάβει όλοι, ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA. Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά», σημείωσε. Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια γιατί είναι ασφαλή, ενώ οι ιώσεις δεν είναι.

Η Μαρία Θεοωρίδου υπογράμμισε ότι η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη. Συνέχισε λέγοντας πως επιδημιολογικά η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Πρόσθεσε ότι τα εμβόλια θα αρχίσουν να συνταγογραφούνται από αύριο στα φαρμακεία, ούτως ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

Μιλώντας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για γρίπη, ανέφερε ότι είναι καταγεγραμμένες, «αναφέρονται στην εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθεί και στο Υπουργείο και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης». Συμπλήρωσε: «Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών. Και είδα ένα ποσοστό εκπληκτικό από την καταγραφή στο μητρώο: Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60. Μακάρι να είχαμε το ίδιο ποσοστό και για αυτούς που εμβολιάζονται για την Covid.

»Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες κλπ. ​Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Και όσον αφορά τους ανήλικες και τα παιδιά. Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου. Άλλη κατηγορία είναι να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα. 

»Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν. Και ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν. Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων, των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας. Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης».

Covid και γρίπη

Μιλώντας για τα άτομα με Covid και την σχέση τους με τον εμβολιασμό, ανέφερε:  «Συγκεκριμένα, άτομα ασυμπτωματικά τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά. Αυτά μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας. Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν. Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

»Επομένως η Covid είναι μια λοίμωξη σημαντική αλλά σημαντική είναι και η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ αυτών των δυο λοιμώξεων. Δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν. ​Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από την γρίπη. ​Επομένως είναι δύο τελείως ξεκάθαρα πράγματα και όλοι θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και να κάνουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, τον εμβολιασμό τους.

​»Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα εμβόλιο δοκιμασμένο πάνω από 75 χρόνια χρησιμοποιείται με διάφορες μορφές. Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και μαζί με το δίκτυο της επιδημιολογικής και εργαστηριακής επιτήρησης, υπάρχει και η φαρμακοεπαγρύπνηση. Θα ήθελα να μην μακρηγορήσω, αλλά να πω δύο πράγματα που νομίζω είναι σημαντικά. Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει το γεγονός ότι πέρυσι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης- και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- ήταν μηδενική και να πούμε ότι φέτος δεν χρειάζεται το εμβόλιο».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3zTTmAj
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη